Britiš petroleum: Očekujemo ubrzan pad potražnje za naftom

Dodajte komentar

Prema najnovijoj analizi Britiš petroleuma, naftu će praktično zamijeniti čista električna energija, a pandemija taj proces samo ubzava, prenosi Gardijan.

“Naša vizija o energetskoj budućnosti svijeta je se promenila zbog uticaja pandemije COVID-19 i veće borbe protiv klimatskih promjena. Bilježi se veliki pad potražnje za naftom. Prelazak na obnovljive izvore energije mogao bi da se ubrza ako države odluče da investiraju u ekološki ekonomski oporavak od pandemije “, izjavio je Spenser Dejl, glavni ekonomista u Britiš petroleumu.

Najnovije analize te kompanije, ukazuju da je rekordna potražnja za naftom možda već dostigla svoj vrhunac i da se suočava sa najvećim padom u posljednjih nekoliko decenija.

Dodaje se da se potražnja za naftom možda nikada neće u potpunosti oporaviti od uticaja pandemije koronavirusa, a i tak pad potražnje mogao bi da dostigne rekorde.

Prema tim procjenama, naftu će zamijeniti čista električna energija koju proizvode vjetroelektrane, hidroelektrane i solarni paneli.

Razlog za to vidi se u činjenici da je rast proizvodnje obnovljive energije obara sve dosadašnje rekrode.

Potražnja nafte je inače svoj vrhunac dostigla prošle godine, a za narednih 30 godina, navode se tri moguća scenarija.

U jednom od njih, koji ne predviđa ubrzanje borbe protiv klimatskih promjena, potražnja za naftom ostaje slična kao 2019, sve do pada 2035.

Izveštaj je inače potvrdio upozorenje nezavisnih eksperata, da će pandemija pokrenuti pad potražnje za naftom.

“Izvještaj će nam pomoći da bolje razumijemo promjene na polju potražnje energije i da u narednih trideset godina razvijamo planove i postanemo kompanija koja će proizvoditi energiju koja će oslobađati minimalne količine CO2”, rekao je izvršni direktor Britiš petroleuma, Bernard Lonei.

Glavni dio izvještaja govori o padu potražnje za naftom u iznosu od 55 odsto do 2050. godine.

On je u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom koji ograničava rast globalnog zagrijavanja na 2 stepena Celzijusa u odnosu na period prije industrijalizacije.

Drugi dio izvještaja, u kojem se namjerava ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa, predviđa pad potražnje za naftom za 80 procenata u istom tom periodu.

Britiš petroleum je u avgustu najavio da će osam puta povećati investicije u čistu energiju do 2025. i deset puta do 2030.

Istovremeno planira samanjenje proizvodnje fosilnih goriva za 40 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *