Turizam u CG na trećini prošlogodišnjeg

Dodajte komentar
Budva

U petak je u Crnoj Gori boravilo negdje oko 27 hiljada turista što je negdje rezulat koji čiju trećinu prošlogodišnjeg rezultata u tom periodu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

“Posljednjih nekoliko sedmica bilježimo da procentualno učešće ovog perioda u odnosu na prošlu godinu raste u odnosu na to kakav je bio slučaj ranije. Podsjećam, da tokom jula smo se kretali na oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i početkom avgusta takođe, vremnom taj broj je počeo da raste, kao što smo i očekivali da će liberalizacija protoka turista vremenom dovesti i do porasta turističkog prometa, ali nažalost on je daleko od onog što je recimo bio promet rekordne prošle godine”, kazao je Davidović u Juatrnjem programu Televizije Crne Gore.

On je istakao da se u ovom trenutku bilježe određeni pomaci ali, kako je kazao, to nije nešto što može nadoknaditi rezultat koji je bio u julu i avgustu, dva najznačajnija mjeseca u turističkom prometu Crne Gore.

Trenutno je Crnj Gori, kao je dodao najviše gostiju iz regiona.

“Bilježimo i mali broj gostiju iz značajnog broja evropskih država, međutim, trenutno su to gosti iz regiona, iz Ukrajine, Bjelorusije, bilježimo i blagi porast gostiju iz Rusije, koji dolaze preko drugih aerodroma”, kazao je Davidović.

Kampanju “Ljetuj doma” ocijenio je uspješnom i najavio da će se taj program sigurno nastaviti.

“Trebali smo i ranije imati takvu vrstu organizovane i dobre kampanje uz učeščće naše privrede. Ona dala efekte. Tu je bila i dobra politika cijena naših hotelijera, i banke su bile uključene u proceduru uz inicijativu PKCG, hotelske komapnije davalesu mogućnost boravka na rate, tako da to jeste dalo određeni efekat. Ali moramo biti svejsni da crnogorski turizam zavisi od međunarodnih tursita”, istakao je Davidović.

On je podsjetio da je prošle godine domaći turizam činio oko 4 odsto ukupnog turističkog prometa.

“Tako da treba raditi na njemu i ima prostora za rast, jer turizam nijesu samo sunce i more već ima i drugih brojnih ljepota koje treba posjetiti. Ovaj program će se sigurno nastaviti”, kazao je.

Što se postsezone tiče Davidović je kazao da trenutna epidemiološka situacija ne daje puno optimizma.

“Eskalacija epidemiološke situacije znači da vjerovatne države EU i neka druga emitivna tržišta nama važna neće biti otvorena prema nama iako smo mi otvoreni prema njima. To je dvosmjerni proces ne zavisi sve samo od Crne Gore već od emitivnih tržišta da li će dozvoliti svojim građanima da bez ograničenaj dolaze u Crnu Goru. Epidemiološka situacija u ovom trenutku ne daje nam pravo na neki preveliki optimizam a i da nije epdemiološke situacije nebismo mogli da računamo na rezultat koji bi izvukao jul i avgust”, kazao je.

Bilo kaže Davidović, desetak slučajeva obolijevanja inostranih turista u Crnoj Gori.

“Sistem je odreagovao kako treba, oni su tretirani kao naši sugrađani. Tako da gosti iz bilo koje inostrane zemlje u CRnoj Gori mogu da se osjećaju bezbjedno i imati tretman kao naši građani”, zaključio je Davidović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *