TikTok dogovorio partnerstvo sa Oracleom

Dodajte komentar

Microsoft je u nedjelju objavio da ga je vlasnik popularne aplikacije TikTok, kineski ByteDance informisao kako mu neće prodati svoje američko poslovanje, a potom je Reuters, navodeći izvor upoznat sa situacijom, objavio da je umjesto prodaje dogovoreno partnerstvo s Oracleom.

“ByteDance nas je danas obavijestio da neće prodati TikTokove američke operacije Microsoftu. Uvjereni smo da je naš prijedlog bio dobar za TikTokove korisnike i zaštitu interesa nacionalne sigurnosti”, objavio je Microsoft u priopćenju.

Nakon toga, Reuters je objavio da je ByteDance napustio prodaju TikToka u SAD-u. Osoba upoznata sa situacijom kazala je za tu agenciju da je dogovoreno partnerstvo s Oracleom u nadi da će da tako izbjeći zabranu rada TikToka u SAD-u, a istodobno smiriti i kinesku vladu.

Dogovoreno je da će Oracle biti tehnološki partner BytedDancea i preuzeti upravljanje TikTokovim američkim korisničkim podacima, kazao je taj izvor. Oracle takođe pregovara i o preuzimanju udjela u američkom poslovanju TikToka.

Taj sporazum postignut je svega par dana prije isteka roka koji je postavio američki predsjednik Donald Trump, insistirajući na prodaji TikTokova američkog poslovanja zbog zabrinutosti da bi se putem putem TikToka informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi. Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

No, krajem prošle nedjelje Reuters je, pozivajući se na tri osobe koje su željele ostati anonimne, objavio da se Peking protivi prisilnoj prodaji TikTokovih američkih operacija te da bi radije da ByteDance ugasi svoje američko poslovanje.

Microsoft je još 2. avgusta objavio da je u razgovorima za kupovinu TikTokova poslovanja u SAD-u, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu. Krajem avgusta pridružio mu se maloprodajni lanac Walmart u ponudi za američko poslovanje te društvene mreže.

Neuspjeli pokušaj Microsofta za kupi TikTok predstavlja simbolički gubitak za Satya Nadella, koji je preuzeo vođenje te američke softverske kompanije u 2014., naslijedivši Stevea Ballmera. Pod Ballmerom je Microsoft želio da kupi Yahoo u 2008., no u konačnici je povukao ponudu jer ju je Yahoo odbio, čak i nakon što je Microsoft ‘podebljao’ ponuđeni iznos za tu akviziciju.

Oracle je 18. avgusta iskazao interes za kupovinu američkog poslovanja TikToka. Poput Microsofta, Oracle nudi infrastrukturu za usluge u oblaku, na koju se TikTok može osloniti radeći u SAD-u. Oracle nije među pet najvećih pružatelja tih usluga, dok je Microsoft, po podacima istraživačke kompanije Gartner, u 2019. godini zauzimao drugo mjesto.

ByteDanceu je za tu transakciju potrebno odobrenje i američke i kineske vlade.

Reuters je izvijestio da predstavnici Oraclea i Bytedance nisu mogli odmah dati komentar, dok je Bijela kuća odbila da komentariše dogovor.

Inače, TikTok ima 800 miliona korisnika širom svijeta, a prihode ostvaruje putem oglasa koje prikazuje gledaocim video sadržaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *