Predstavljen superautomobil Maserati MC20 (foto, video)

Maserati je u svojem sjedištu u Modeni prošle nedjelje predstavio svoj novi superautomobil, MC20, s kojim dodatno potvrđuje kako je za njihovu kompaniju 2020. godine nastupila nova era.

Potpuno novi superautomobil predstavljen je prije nekoliko dana u Modeni – Maserati MC20. MC u nazivu je skraćenica za Maserati Corse, odnosno predstavlja naslijeđe ove marke, dok broj 20 označava 2020. godinu, u kojoj je italijanski proizvođač zakoračio u “novu eru”. Prvo su predstavili svoj prvi elektrificirani Ghibli, da bi sada u MC20 ugradili svoj vlastiti, potpuno novi V6 motor, piše Autonet.

Maserati se ovim vraća na put sa kojeg su skrenuli prije više od 20 godina, a to je proizvodnja vlastitih pogonskih agregata za superautomobile. Centralni dio novog modela upravo je Nettuno, centralno postavljeno V6 (90°) benzinski turbo motor snage 630 KS i okretnog momenta 730 Nm, koji će MC20 ubrzati od nule do 100 km/h za 2,9 sekundi i dati mu najveću brzinu od preko 325 km/h.

Maserati MC20 veoma je lagan, mjeri tek 1.500 kg, što mu daje vodeći odnos snage i mase u ovoj klasi od 2,33 kg/KS. Smanjenje mase postignuto je obilnim korištenjem karbonskih vlakana. Razvoj ovog automobila trajao je oko dvije godine, tijekom čega je 97% razvoja obavljeno u virtualnom okruženju. Nakon toga je MC20 dotjeran i prilagođen u skladu s Maseratijevom tradicijom dugotrajnim testovima na cesti i trkaćim stazama u najširem spektru uslova vožnje.

U dizajnerskom smisli MC20 ističe se “leptir” vratima, aerodinamikom detaljno podešenom kroz preko dvije hiljade sati u tunelu za aerodinamiku i preko hiljadu sati računarskih simulacija. Zanimljivo, pri dizajniranju ovog automobila Maseratijevi su se inženjeri vodili i mišlju da platforma omogući izradu njegovih coupé i kabriolet verzija , kao i da nekada u budućnosti bude pogonjen 100% električnom energijom.

Knjiga narudžbi već je otvorena, a proizvodni pogon u Modeni počeće sa sastavljanjem MC20 do kraja ove godine. Početna cijena nije objavljena, ali pretpostavlja se da će biti oko 200.000 eura.

Check Also

Angela Merkel iz UN dobila ponudu za posao

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je ponudu za posao iz New Yorka: šef UN-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *