NLB Interfinans traži stečaj za Vektru Montenegro

Dodajte komentar

Godinu i po traju pokušaji švajcarske NLB Interfinans banke da uvede stečaj u jednu od kompanija Dragana Brkovića Vektru Montenegro zbog 60 miliona eura duga, ali zbog čestih otkazivanja, još nije zaključeno ročište za ispitivanje stečajnih razloga.

Današnje je otkazano zbog odsustva sudije, dok su ranija otkazivana što zbog, kako su iz Vektre navodili, mogućnosti mirnog rješavanja spora, kao i zbog naizmjeničnog odsustva privremenog stečajnog upravnika Radojice Grbe i vještaka Vidaka Boričića koji je trebalo da odbrani finansijski nalaz sačinjen u maju prošle godine.

U više navrata je zastupnik Vektre Ranko Grbavac navodio da su ponudu za mirno rješavanje spora uputili slovenačkoj centrali NLB-a, ali zastupnik banke Petar Minić nije imao takvih saznanja.

Ova banka je u julu prošle godine uspjela da se u Centralnom registru privrednih subjekata upiše kao osnivač umjesto Brkovića, dok je kao izvršni direktor bio upisan Vladan Tekić, zaposlen u beogradskoj faktoring kompaniji NLB grupe, a koji je i likvidacioni upravnik NLB interfinansa iz Beograda. Ipak, kako nam je ranije rečeno iz Vektre, Ministarstvo finansija je poništilo ovo rješenje CRPS-a. Prema podacima iz ovog registra, na kompaniji Vektra Montenegro je upisana zabilježba na osnovu rješenja o izvršenju kojim je javna izršitelja Aleksandra Tomković Vukoslavčević, prije dvije godine, odredila plijenidbu, procjenu i prodaju udjela Brkovića u ovoj kompaniji.

Prvobitno je stečaj u Vektri otvoren 2012. godine, ali je plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije. Njime je bilo predviđeno da banci ustupi zemljište i objekte upisane u listovima nepokretnosti u Bečićima vrijedne 18,8 miliona eura, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda. Kako do toga nije došlo, NLB Interfinanz je u martu prošle godine podnijela zahtjev za otvaranje stečaja. Iduće ročište zakazano za je 15. oktobar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *