Lagard: Nema opuštanja u borbi za ekonomski oporavak

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard saopštila je da ne može biti opuštanja u borbi za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije Covid-19.

Ona je pozvala vlade zemalja euraozone da napore ECB u tom smislu podrže fiskalnom potrošnjom.

I pored oporavka euraozone od teških ekonomskih posljedica karantinskih mjera uvedenih zbog pandemije, Lagard je, u govoru tokom sastanka predsjednika centralnih banaka arapskih zemalja, rekla da je taj oporavak neujednačen i neizvjestan, budući da se nekoliko država bori protiv ponovnog porasta broja novih slučajeva zaraze, prenosi B92.

Ona je takođe kazala da ECB ostaje spremna da prilagodi sve svoje instrumente kako bi grupi od 19 zemalja koje čine euraozonu pomogla da prevaziđu sadašnju krizu.

Ona je ponovila da vlade tih zemalja treba da doprinesu naporima javnom potrošnjom i investicijama.

“Nastavak ekspanzione fiskalne politike ključan je za izbjegavanje prekomjernog gubitka radnih mjesta i za podršku prihodima domaćinstava do značajnijeg jačanja ekonomskog oporavka”, rekla je Lagard..

Ona je pozvala vlade zemalja zone eura da brzo usaglase preostale detalje sporazuma o 750 milijardi eura vrijednom fondu Evropske unije (EU) za ekonomski oporavak od pandemije kako bi sredstva iz tog fonda mogla da počnu da pristižu kada je i planirano, od januara naredne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *