Investitori će sa novom vlašću imati bolje i poštenije uslove

Crnu Goru nakon izbora čeka period stabilizacije javnih finansija, beskompromisne borbe protiv korupcije i ubrzanja na putu EU integracija, kazao je danas Miloš Konatar potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

Konatar naglašava da će na ovaj način nova vlast stvoriti osnovu kako bi domaći i strani investitori imali bolje i poštenije uslove za poslovanje u Crnoj Gori nego do sada, prenosi Pobjeda.

– Privrednici i investitori koji posluju u Crnoj Gori nemaju razloga da budu skeptični prema potencijalu nove vlasti da nosi izazove i omogući stranim, ali i domaćim investitorima normalno i savremeno poslovanje. Crnoj Gori je neophodan snažan ekonomski rast, unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti naše ekonomije – ukazuje Konatar.

On ističe i da će svaki strani investitor “koji je uložio ili želi da ulaže na teritoriji naše države, sa posebnim osvrtom na velike projekte na obali poput Porto Montenegra, Lustica Bay, Porto Novog, Dukley Gardens, ali i one na sjeveru koji se tek očekuju” imati ozbiljnog saveznika u novoj vladi.

– Na nama je zajednički zadatak da u vremenu krize sačuvamo svako radno mjesto i stvorimo uslove za ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta. Jedino što država Crna Gora traži jeste poštovanje zakona i nulta stopa korupcije – naglašava Konatar.

Kako kaže, spremni su da podrže sve napredne ideje koje će našu ekonomiju i privredu podići na viši nivo.

– Nova vlada će imati zadatak da olakša poslovanje domaćim i stranim privresnicima savremenom poreskom politikom, transparentnom i efikasnom javnom upravom. Digitalizacija javne uprave će biti jedan od prioriteta nove vlade i tu očekujemo uključivanje naše kompletne pameti i domaćeg IT sektora – poručuje Konatar.

Kaže i da će nova vlast uspostaviti intezivnu, poštenu i transparentnu saradnju kako sa velikim privrednim subjektima, tako i sa malim i srednjim preduzećima koja će činiti okosnicu privrede.

– Nova vlada će napraviti sistem na zdravim osnovama u kome nema ‘favorizovanih i privilegovanih’ osim u dijelu kvaliteta i rezultata. Dakle, prekinućemo sa praksom da javne tendere isključivo dobijaju ‘partijske’ firme, bez jasnih kriterijuma i neophodnog kvaliteta. Zakoni i pravila moraju važiti jednako za sve – izričit je Konatar.

Napominje da nepromišljene političke odluke i partijske interese moramo izbaciti iz naše privrede, kako nam se više nikada ne bi ponovila turistička sezona kao ova na izmaku kada smo, ocjenjuje Konatar, pogrešnim političkim odlukama zatvorili granice za region i tradicionalna tržišta i tako oštetili crnogorski turizam za najmanje 500 miliona eura.

– Pred nama je period snažne saradnje nove Vlade i poslovne zajednice kako bi se stvorili bolji i pošteniji uslovi za poslovanje u Crnoj Gori. Jačanje institucija, vladavina prava i unapređenje poslovnog ambijenta su zajednički ciljevi koje ćemo dostići iskrenim i transparentnim odnosom države i privrednika, kako bi Crna Gora što bezbolnije prebrodila trenutnu krizu i krenula putem ekonomskog rasta – zaključuje Konatar.

Check Also

Mastercard i PayPal omogućili Instant Transfer na osam evropskih tržišta

Nakon uspješnog lansiranja u SAD-u i Singapuru, Mastercard i PayPal proširuju dostupnost svoje Instant Transfer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *