Emil Tedeschi otkriva svoju filozofiju uspjeha

Prije 21 godinu, Emil Tedeschi, vlasnik regionalnog diva Atlantic Group u čijem su sastavu brednovi poput Cedevite, Argete, Grand kafe…, umalo je prodao svoj biznis i otvorio zabavni park blizu Zagreba, pišu 24 sata.

– Kolega mi je prišao jedan dan i predložio mi da prodam svoj biznis i uložimo u zabavni park. Iako se činila kao dobra ideja, ona to tada nije bila. Međutim što je s ljudima koji su otvorili takve poslove i kako su se oni prilagodili svemu što dolazi? Krajem 90-tih godina počeli su se javljati niskobudžetni letovi, multipleks kina i lanci brze prehrane. No takvi su poslovi uspjeli sve ove godine jer su se prilagodili novom razdoblju i svemu onome što je dolazilo. Tako je i sa krizom zbog korone. Ona jeste velika i došla je nenadano, ali oni poslovi koji će joj se moći prilagoditi su oni koji će uspjeti – rekao je čelni čovjek Atlantic Grupe posljednjeg dana Digital Takeover summita.

Jedan od savjeta za sve poduzetnike je da ne drže sva jaja u istoj korpi.

– Atlantic grupa se zbog svojih proizvoda zaista velikim dijelom oslanja na turizam, restorane, benzinske stanice,.. I uvelike smo zavisili od zatvaranja takvih objekata. Međutim, to nisu jedini proizvodi koje imamo, jer bismo inače bili u škripcu. Imamo i cijelu liniju proizvoda koji se koriste kod kuće i ti proizvodi su za vrijeme karantina pokazali veliki uspjeh – objašnjava.

Zato nikada ne treba zavisiti od samo jednoga

– Zavisnost od samo jedne osobe, od jednog proizvoda, jednog tržišta, jednosg kupca… je recept za propast. To je oduvijek bila moja filozofija. Na primjer, da imate samo jedan proizvod na tržištu, on možda sjutra ne bude tražen, zamijeni ga konkurencija ili jednostavno nije više potreban. I šta ćete onda? – priča Tedeschi.

– Svi mi kao preuzetnici smo to sposobni da učinimo. Prilagoditi se tržištu, razmišljati izvan okvira. Ali to treba napraviti na vrijeme. Inače, gubite svoju poziciju – objašnjava.

Iako digitalizacija raste, Tedeschi smatra da bez ljudskog dodira, nema uspješnog proizvoda.

– Nazovite me staromodnim, ali smatram da iako digitalizacija strahovito napreduje, a vještačka inteligencija danas može razmišljati sama i gotovo napraviti tačan proizvod prema željama krajnjeg korisnika, neće biti dobre muzike, dobrog filma, dobre kafe ili čokolade, ako barem dijelom ljudska mašta ne bude u tome učlestvovala. To je nešto što nas izdvaja od mašina– mogućnost zamisli, naspram računarskog proračuna – kaže.

No ipak, podržava digitalni razvoj, pišu 24 sata.

– Stiže nam jedno novo, drugačije vrijeme i mašine će nam uvelike pomoći da budemo bolji i stvorimo proizvod koji je dobar i održiv. No i dalje, tehnologija je sjajna, ali bez ljudi ona ne vrijedi – zaključuje Tedeschi.

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *