Azijska tržišta: Solidan rast indeksa na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa, ali i da će centralne banke uvesti nove podsticajne ekonomske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi trgovinski dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,4 i 1,2 posto.

U petak je navršeno šest mjeseci od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa, a širenje tog virusa u svijetu ne posustaje.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi  valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,24 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,32 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 106,15 na 106,10 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na nivoima od petka, oko 1,1850 dolara.

A nakon što su prošle nedjleje potonule više od 6 posto zbog zabrinutosti u vezi slabe potražnje, jutros su cijene nafte porasle.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 37,58 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *