Makedonija je regionalni raj za kanabis kompanije

Dodajte komentar

PharmaCann Polska sa sjedištem u Varšavi korak je bliže mogućnosti da ponudi svoje medicinske ekstrakte kanabisa, proizvedene u njenoj fabrici na sjeveru Makedonije, u Njemačkoj i Poljskoj.

To je moguće nakon što je kompanija postala prva kompanija koja je dobila sertifikat EU-Good Manufacturing Practice (GMP) za proizvodnju medicinskih ekstrakata kanabisa u svom pogonu u Sjevernoj Makedoniji.

Bivša vlada VMRO-DPMNE u Makedoniji je legalizuje medicinske proizvode od kanabisa 2016. Za razliku od većine zemalja EU, proizvodnja nije vršena putem državnog monopola, što je rezultiralo visokim interesom za Sjevernu Makedoniju kao potencijalnu proizvodnju baza za brojne kompanije, kako domaće tako i međunarodne.

Nakon stavljanja na tržište, očekuje se da će makedonski proizvodi, baš kao i kolumbijski, stvarati cjenovni pritisak zbog nižih proizvodnih troškova, izvijestio je 10. septembra specijalizovani list Marijuana Business Daily.

GMP sertifikate izdao je u martu glavni poljski farmaceutski inspektorat, nakon što su poljske vlasti u decembru 2019. godine izvršile inspekciju makedonske podružnice PharmaCann, poznate kao NYSK.

Izvršni direktor PharmaCann Polska Zlatko Keskovski rekao je za Marijuana Business Daily da kompanija očekuje da će početi da prodaje direktno apotekama koristeći vlastite resurse distribucije u Njemačkoj do kraja septembra, dok se prodaja u Poljskoj očekuje do novembra.

Makedonska kompanija već je isporučila male količine proizvoda u Australiju, Brazil, Hrvatsku, Sloveniju, Južnu Afriku i Veliku Britaniju, navodi Keskovski.

Makedonski proizvođači kanabisa ne mogu izvoziti cvijet, ali očekuje se da će se situacija uskoro promijeniti. U tu svrhu, PharmaCann dovršava projekat koji uključuje veći pogon na drugoj lokaciji u Sjevernoj Makedoniji.

Desetine dozvola za proizvodnju kanabisa izdati su u Sjevernoj Makedoniji, ali mnoge od njih nisu u potpunosti operativne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *