Kineski juan će postati treća najveća svjetska rezervna valuta iza dolara i eura

Dodajte komentar

Kako Peking forsira veću upotrebu juana na međunarodnom nivou, kineska valuta bi mogla da poraste do statusa treće najveće svjetske rezervne valute u posljednjih 10 godina, prema prognozi u Morgan Stanley.

Udio juana u globalnoj deviznoj rezervnoj aktivi mogao bi se više nego udvostručiti sa trenutnog nivoa od dva odsto i premašiti udio japanskog jena i britanske funte, rekli su analitičari banke u izvještaju objavljenom u petak.

Prema njihovim procjenama, kineska valuta, zvanično poznata kao renminbi ili RMB, mogla bi da dostigne pet do 10 procenata rezervne imovine do 2030. godine.

„Ovaj cilj nije nerealan u svjetlu otvaranja finansijskog tržišta u Kini, rastuće prekogranične integracije tržišta kapitala koje vidimo kod akcija i fiksnog dohotka i sve većeg udjela kineskih prekograničnih transakcija denominovanih u RMB“, rekao je međunarodni strateg u Morgan Stanley James Lord.

Sve ovo nagovještava da će globalne centralne banke morati da drže više RMB kao dio svojih rezervi.

Banka nije promijenila svoje pozitivne poglede na juan uprkos uticaju pandemije koronavirusa na kinesku ekonomiju, kao i ostatak svijeta. Posljednja prognoza potvrđuje raniju prognozu koju je banka dala početkom prošle godine. Sve više i više centralnih banaka širom svijeta postepeno gomila juan u svojoj kasi. Prema Morgan Stanley, najmanje 10 regulatora dodalo je valutu u svoje devizne rezerve prošle godine, a ukupan broj vlasnika dostigao je 70.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da se udio juana u globalnim rezervama udvostručio otkad je uvršten u MMF korpu glavnih rezervnih valuta u oktobru 2016. Tada je udio juana iznosio jedan odsto, a sada iznosi 2,02 odsto. Njegovi glavni rivali – jen i britanska funta – imaju udio od 5,7 odsto, odnosno 4,43 procenta. Američki dolar čini skoro 62 procenta globalnog deviznog fonda, a euro preko 20 procenata, prenosi Logicno.com.

Iako su neki analitičari primijetili da juan neće uskoro skinuti dolar sa vodeće pozicije, druge prognoze nagovještavaju da je dolar izgubio na svjetskim tržištima. Ranije ove godine, stratezi Goldman Sachsa upozorili su da postoje „stvarne zabrinutosti oko dugotrajnosti američkog dolara kao rezervne valute“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *