Montenegroberza akcije Plantaža stavila na “promatranje”

Dodajte komentar

Akcije državne kompanije “Plantaže” od juče su odlukom Montenegroberze izdvojene na poseban segment za promatranje. Time se, kako je navedeno, “potencijalnim investitorima skreće posebna pažnja da se u toj kompaniji nešto dešava i da pojačaju svoju pažnju”.

U obavještenju na sajtu berze piše da je ova odluka donijeta u skladu s pravilima Montenegroberze, a razlog je “davanje negativnog mišljenja od Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI) na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti emitenta”.

DRI je u ponedjeljak objavila izvještaj o poslovanju i stanju u “Plantažama” s duplim negativnim mišljenjem zbog kršenja više zakona i brojnih nepravilnosti u poslovanju. Izvještaj je dostavljen i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje treba da predmet dodijeli tužiocu i pokrene izviđaj.

Od osnivanja tržišta kapitala u Crnoj Gori, “Plantaže” su se nalazile na prestižnoj “A” listi koja se sada zove “Prime” i na kojoj se trenutno nalaze dionice ukupno šest kompanija.

Umjesto na listi najboljih crnogorskih kompanija, “Plantaže” su sada na “segmentu za promatranje” s kompanijama u stečaju Atlas bankom, Invest bankom Montenegro, Solanom “Bajo Sekulić” i “Onogoštom”, kao i s firmom “Jadran Perast” koja je u postupku javne ponude za preuzimanje.

Prema Pravilniku berze, kompanija kojoj je izrečena ova mjera može podnijeti pisani zahtjev kojim traži ukidanje razvrstavanja u segment za posmatranje s obrazloženjem.

Jučerašnja odluka Montenegroberze je privremenog karaktera, ali ako potvrde sve sumnje – izvori “Vijesti” tvrde da će akcije “Plantaža” biti skinute s prestižne “Prime” liste berze. To bi moglo voditi novom padu vrijednosti akcija državne kompanije.

Nominalna vrijednost akcije “Plantaža” je 51 cent, a trenutna berzanska cijena je osam centi.

Prema sadašnjoj berzanskoj cijeni čitava kompanija, s 28 miliona kvadrata zemljišta i preko 50 hiljada kvadratnih metara u objektima, vrijedi 14,6 miliona eura.

Umjesto na listi najboljih crnogorskih kompanija, “Plantaže” su sada na “segmentu za promatranje” s kompanijama u stečaju Atlas bankom, Invest bankom, Solanom “Bajo Sekulić” i “Onogoštom”, kao i s firmom “Jadran Perast” koja je u postupku javne ponude za preuzimanje

Ukupne dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 33 miliona eura, dok je prošlogodišnji profit kompanije iznosio svega 156 hiljada eura.

Kompanija bi prošle godine poslovala s gubitkom da pred Novu godinu nije prodala svoje akcije u Podgoričkoj banci za 1,8 miliona eura.

Kompaniju godinama predvode izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *