Kako se pere novac putem bitcoina

Otkako postoje, kriptovalute se u široj javnosti povezuju s kriminalom i mutnim tokovima novca jer, među ostalim, trgovanje njima garantuje veću anonimnost nego kod klasičnih valuta.

Svakako, bitcoin i druge kriptovalute imaju primarno legitimnu svrhu, ali ne postoji ono što zlonamjerni ne bi uspjeli, ili barem pokušali, iskoristiti i na ilegalan način. Osim anonimnih transakcija kriptovalutama, nedavno su naučnici sa univerziteta u Hamburgu i tamošnjeg Blockchain Research Laba opisali do sada neistraženu metodu pranja novca koja se – možda – događa i putem bitcoina.

U središtu ove sheme je proces ekskluzivnog rudarenja kriptovaluta, pojave koja nije uobičajena niti predviđena, ali je protokoli po kojima bitcoin funkcioniše dopuštaju. Ekskluzivno rudarenje javlja se kada su rudar, odnosno grupa rudara kriptovaluta, u dosluhu s onimetko želi obaviti kakvu transakciju. Umjesto da se ta transakcija na blockchain zapiše i verifikuje  od strane nezavisnih, nasumično odabranih rudara, ona se verifikuje samo kod odabranog kriptorudara, piše Bug.hr.

To omogućava da se, dogovorom između dvije strane, dogovori cijena te transakcije, umjesto da ona bude određena automatski. Ovo otvara mogućnost velikim igračima da si pronađu rudare koji bi im ekskluzivno verifikovali transakcije, te tako izbjegnu promjenjive naknade. Rudarima pak može garantovati veće i stabilnije prihode, kako će nagrade za rudarenje padati. Međutim, istraživači koji su analizirali ovu pojavu kažu i kako ona dozvoljava i značajno opasnije radnje.

Tako, recimo, trgovac bitcoinom (odnosno neko ko želi da “opere” novac) može njime odraditi transakciju u dogovoru s rudarom, a ovaj mu potom ispostavlja veoma visok račun za to. Rudar potom taj apsurdno velik “trošak” naplati putem bitcoina i prikaže svoju zaradu kao legitiman prihod od rudarenja. Potom takav “čist” novac pretvori u fiat valutu, te ga u gotovini vrati nalogodavcu – trag novca je izbrisan, naizgled je sve legalno i zapisano na blockchainu, a zapravo se radi o kriminalu.

Istraživači kažu da ovu sigurnosnu rupu nije lako zakrpati s tehničke strane. Isto tako, kažu kako za sada nema dokaza da se neko poslužio sličnim mehanizmom za pranje novca, primarno iz razloga što je ekskluzivno rudarenje tehnološki prilično zahtjevno izvesti. No, to ne znači da neko već neće pokušati, pa eksperti predlažu izradu alata za praćenje ovakvih aktivnosti i razlučivanje onih legalnih od potencijalno ilegalnih.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.