Električni Lucid Air sa autonomijom od 832 km je najveća konkurencija Tesli (foto, video)

Dodajte komentar

Nakon četiri godine testiranja i prikazivanja prototipova, Lucid Motors je oktrio produkcijski verziju svoje luksuzne limuzine na struju.

U posljednjih nekoliko godina mnoge startap kompanije su po ugledu na Teslu najavljivale prodor na tržište električnih automobila, ali malo koja od njih je uspela da dođe do faze serijske proizvodnje.

Lucid Motors je sada veoma blizu tome, nakon što je predstavio produkcijsku verziju svoje luksuzne električne limuzine – modela Air, koja bi mogla da pomrsi račune Tesli, barem kada je u pitanju prodaja Modela S.

U toj kompaniji ističu kao adute atraktivan dizajn, najsavremenije tehnologije i raznovrsnost ponude – od bazične verzije, do najskupljeg top modela.

Lucid Air koristi pogonsku bateriju kapaciteta 113 kWh, a u najskupljoj, Air Dream Edition varijanti automobil ima dva elektromotora ukupne snage 1.080 KS!

U ovoj verziji su i najbolje performanse, pa automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) stiže za 2,5 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 270 km/h.

Pored varijante Dream Edition, tu su još i bazični Air, zatim Air Touring i Air Grand Touring.

Air Grand Touring takođe ima dva elektromotora koji ukupno proizvode 800 KS, što je dovoljno da auto ubrza 0-96 km/h za 3 sekunde.

Maksimalna brzina je 214 km/h.

Air Grand Touring ima i najbolju autonomiju u vožnji od svih verzija, s obzirom da prema fabričkim podacima ovaj automobil može da pređe čak 832 km sa punom baterijom, specijalnim 19-inčnim AeroRange felnama i odgovarajućim pneumaticima sa malim otporom kotrljanja.

Poređenja radi, Air Dream Edition može da pređe 748 km prije nego što mu se isprazni baterija, u varijanti sa 21-inčnim AeroDream točkovima, a 809,5 km ako koristi manje, 19-inčne felne.

Kada je riječ o jeftinijim varijantama, Air Touring ima 620 konjskih snaga, a 0-96 km/h ubrzava za 3,2 s. Autonomija je procenjena na 653 km, sa pomenutim 19-inčnim AeroRange točkovima.

Specifikacije osnovne verzije modela Air za sada nisu poznate, jer će ovaj automobil u prodajne salone stići tek 2022.

Dvije najskuplje varijante – Air Grand Touring i Air Dream Edition, će se na tržištu pojaviti u drugom kvartalu 2021, a Air Touring u četvrtom tromjesečju iste godine.

Proizvođač ističe da će sve Lucid Air varijante moći da se pune brzinom do 32 km po minutu, ukoliko se koriste brzi punjači.

Osim izuzetne automonije u vožnji i sjajnih performansi, Lucid Air pleni i futurističkim dizajnom, kao i izuzetno prostranom i osvijetljenom kabinom zahvaljujući panoramskom staklenom krovu.

Kokpit krasi veliki, 34-inčni zakrivljeni digitalni ekran, koji zauzima veći dio komandne table.

Osim njega, tu je i displej multimedijalnog sistema, na kome se vrše razna podešavanja.

Lucid ovaj uređaj, koji izgleda poput tableta na centralnoj konzoli, naziva “Pilot Panel”, a zanimljivo je da se ekran – kada se ne koristi – može spakovati u otvor na konzoli, čime se dobija slobodan prostor za smještaj sitnica.

Kupcima će biti dostupne dvije konfiguracije putničke kabine.

U standardnoj će na zadnjoj klupi biti mjesta za tri odrasle osobe, dok će u luksuznoj pozadi moći da sjede dva putnika u zasebnim foteljama.

Lucid je takođe razvio sopstveni sistem asistencije vozaču, takozvani “Lucid DreamDrive”.

Ova tehnologija koristi 32 senzora, kao i lidar sistem, i omogućava autonomnu vožnju nivoa 2 ili 3, u zavisnosti od paketa opreme.

Najjeftiniji Lucid Air koštaće u osnovnoj verziji od 72.500 dolara (kada se uračunaju maksimalne subvencije od 7.500 dolara), ali će se bazični model pojaviti u prodaji tek 2022. godine.

Nešto skuplja verzija Air Touring startuje od 87.500 dolara (sa uračunatim subvencijama) i biće dostupna kupcima već 2021.

Lucid Air Grand Touring košta od 131.500 dolara, a najskuplja verzija – Dream Edition, od 161.500 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *