ECB: Kamate i program podsticaja ostaju nepromijenjeni

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži kamatne stope i korona-program ekonomskih podsticaja na nepromenjenom nivou.

Kako izvještava Si-En-Bi-Si, ovakva odluka centralne banke eurozone dolazi uprkos jačanju kursa eura, koji se trgovao na nivou od oko 1,835 dolara uoči sjednice ECB-a.

Od početka godine, euro je porastao za oko 5,6 procenata prema dolaru.

ECB pomno prati kretaje jedinstvene valute, jer jači euro čini uvoz jeftinijim, što pogađa izvoznike iz eurozone i zaoštrava finansijske uslove za širu ekonomiju.

Neočekivano niska inflacija u eurozoni u avgustu, najniža od 2001. godine, takođe je pokrenula pitanja da li će ECB morati da učini više za ozdravljenje ekonomije eurozone.

ECB je, ipak, odlučila da za sada ne poseže za većim promjenama. Tako je kamatna stopa ECB na glavne operacije refinansiranje zadržana na nula posto, na prekonoćne pozajmice poslovnim bankama na 0,25 procenata, dok je kamata na depozite položene kod centralne banke ostala minus 0,5 odsto.

Pored toga, obim tzv. Pandemijskog programa hitnih kupovina ECB zadržan je na 1,35 biliona eura (1,6 biliona dolara).

Ove kupovine doprinose ublažavanju sveobuhvatne monetarne politike, čime se pomaže da se smanje deflatorni uticaji pandemije na projektovanu putanju inflacije, navodi se u saopštenju ECB.

U junu je ECB povećala svoj korona-program podsticaja za 750 milijardi evra na 1,35 biliona eura, koji će trajati najmanje do juna 2021. Analitičari predviđaju da će ukupan iznos ovog programa biti povećan prije kraja godine.

ECB je u junu prognozirala da će godišnja inflacija na kraju 2020. iznositi 0,3 posto, što je znatno ispod cilja od skoro 2,0 procenta, da bi naredne godine trebalo da dostigne 0,8 procenata, a 2022. godine 1,3 posto.

Takođe je procijenila da će privreda eurozone ove godine pasti za 8,7 odsto, nakon čega 2021. i 2022. uslijediti rast od 5,2 i 3,3 procenta, respektivno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *