Tradicionalni metodi dominiraju globalnim operacijama za pranje novca

Dodajte komentar

Tradicionalni metodi nastavljaju da dominiraju globalnim operacijama za pranje novca, čija se vrijednost procjenjuje na 2 biliona dolara, navodi se u izvještaju Udruženja za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Kako prenosi portal ZeroHedge, uloga kriptovaluta u prajnu novca je često preuveličana, dok se za te svrhe i dalje najčešće koristi “običan” novac i tradicionalne kriminalne metode.

Metode poput trgovine drogom, krijumčarenja novca, ili upotrebe poslovnica koja uglavnom primaju gotovinu (kafići, pekare, restorani) i dalje su najzastupljeniji.

U odnosu na njih, slučajevi gdje je zabilježeno korišćenje kriptovaluta za pranje novca je na minimalnom nivou, a SWIFT navodi da je opšto korišćenje digitalnih valuta od strane sajberkriminalaca “veoma rijetko”.

Međutim, privatne kriptovalute i internet tržišta navedeni su kao rastuća prijetnja.

“Pogodni faktori uključuji rastući broj ‘altkoina’ (alternativnih kriptovaluta) koji su nedavno pokrenuti i koji se usredsređuju na potpuni anonimitet tokom transakcija”, navodi izvještaj SWIFT.

Još jedan potencijalni alat za pranje novca predstavlja pojava specijalizovanih internet tržišta koja zahtijevaju samo imejl adresu za korišćenje, a omogućuju razmjenu ilegalnih kripto prihoda u stvarna sredstva poput nekretnina ili satova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *