Rusi kupili “Beograđanku” za 16,5 miliona eura

Dodajte komentar

Veći dio Palate “Beograd”, popularne “Beograđanke”, prodat je za 16,5 miliona eura koliko je iznosila početna cijena na drugom javnom nadmetanju.

Na javni poziv za prodaju pristigla je jedna ponuda, a novi vlasnik je firma MPP New project d.o.o. koja je pristala da za početnu cijenu kupi Palatu “Beograd”, što je potvrđeno iz Gradske uprave.

Ova firma je ujedno bila i jedina zainteresovana koja se pojavila na javnom nadmetanju. Kako se može naći u zvaničnim dokumentima, firma MPP New project je osnovana 26. avgusta ove godine, sjedište joj je na Starom gradu, a kao zakonski zastupnik i direktor vodi se Milana Srećkov.

Međutim, iza nove firme stoji Marera properties, koja je smještena na istoj adresi, i koja se bavi izdavanjem poslovnog prostora, a postala je poznata po tome što je renovirala nekoliko poznatih objekata širom Beograda.

Jedan od simbola grada

Zgrada je visoka 101 metar, sa 23 sprata. Palata „Beograd“ je i poslije četiri i po decenije jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u prijestonici, uz Geneks kulu i Ušće.

Kupac je u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrijednosti koja ne smije biti niža od osam miliona eura.

Obaveza kupca je i da ne promijeni namjenu zgrade jer Palata “Beograd” uživa status prethodne zaštite od 2018. a u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom nalazi od 2009. godine.

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke”, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu. Prodati dio obuhvata više od 19.000 kvadratnih metara poslovnih prostora u Beograđanki.

Pravi vlasnici Rusi

Prema informacijama “Blic Biznisa”, iza cijele transakcije stoji ruski investicioni fond pod nazivom “O2” koji je do sada u Srbiji imao više od desetak transakcija – u Beogradu je kupio nekoliko objekata, a nekretnine je pazario i u drugim velikim gradovima.

– Iza kupca koji se pominje u zvaničnim saopštenjima stoji ruski investitor, zapravo investicioni fond koji je u Srbiji kupio nekolicinu objekata za ukupno oko 150 miliona eura. Sve zgrade su na dobrim centralnim lokacijama, a njihova poslovna filozofija je kupiti, investirati i iznajmiti – kaže dobro obaviješteni izvor.

Izvor: Biznisinfo.ba

Foto: Gradnja.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *