Stranci u domaćim bankama drže 447 miliona

Nerezidenti, odnosno osobe koje ne žive u Crnoj Gori u ovdašnjim bankama drže 447 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

– Najveći pojedinačni depozit nerezidenta kod jedne banke u Crnoj Gori iznosi 9,4 miliona eura. Depoziti 30 nerezidenata sa više od milion eura u poslovnim bankama iznose ukupno 58,6 miliona eura – kazali su iz CBCG.

Podsjetimo da su ukupni depoziti građana i privrede 3,3 milijarde eura. Oročeni depoziti čine 29,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 70,3 odsto. Preostalih 0,4 odsto odnosi se na sredstva na escrow računu. Iz CBCG su objasnili da nemaju podatak koliko od ove cifre strani državljani imaju depozita.

Smanjeno učešće

– Centralna banka ne raspolaže podacima o stranim građanima koji drže novac u bankama, vec nerezidentima. Po podacima na 31. jul tekuće godine ukupni depoziti fizičkih lica – nerezidenata u poslovnim bankama u Crnoj Gori iznose 447 miliona eura. To čini 13,5 odsto ukupnih depozita u bankarskom sistemu – pojasnili su iz CBCG.

Njihovi podaci pokazuju da je sada smanjeno učešće ovih depozita u ukupnoj štednji.

– Na isti datum prethodne godine učešće depozita nerezidenata u ukupnim depozitima iznosilo je 14,6 odsto – ističu iz Centralne banke.

Iz ovog regulatora su pojasnili i da ne raspolažu podacima ni o broju stranaca koji drže depozite u bankama, kao ni o njihovom državljanstvu.

Na pitanje što privlači nerezidente i strance da drže depozite u ovdašnjim bankama iz Centralne banke su objasnili da je to stabilnost, sigurnost…

– Stabilnost bankarskog sistema, njegova visoka likvidnost i dobra kapitalizovanost utiču na povjerenje deponenata da drže depozite u komercijalnim bankama koje posluju u Crnoj Gori – smatraju u Centralnoj banci.

Motiv za držanje depozita nerezidenata u bankama, kako objašnjavaju u CBCG, uslovljen je i namjerom za ulaganje, odnosno investiranje u projekte u Crnoj Gori.

Kamatne stope na depozite u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama u posljednje vrijeme su padale. U nekim zemljama su i negativne, što u prevodu znači da gražđani i privreda plaćaju bankama da im čuvaju novac.

– Visina prosječne ponderisane pasivne kamatne stope na oročene depozite fizičkih lica u sistemu je povoljna i kreće se u rasponu od 1,25 odsto do 1,85 odsto, u zavisnosti od roka oročenja sredstava – istakli su iz CBCG .

Depoziti po bankama

U posljednjih godinu banke su uglavnom imale približan nivo depozita osim Zapad banke koja ih je duplirala sa 74 miliona eura na kraju šestog mjeseca prošle godine na 152 miliona eura.

Pored nje, sudeći po finansijskim izvještajima za šest mjeseci, Adriatik banka je za godinu uvećala depozite sa 16,8 na 28,7 miliona eura ali je to uvećanje daleko ispod Zapad banke.

Kako je Pobjeda već pisala, na kraju juna tekuće godine CKB je imala 571 milion eura depozita, a godinu ranije 537 miliona. Hipotekarna banka je na drugom mjestu jer je na kraju juna imala 412 miliona, a godinu ranije 399 miliona eura.

NLB po posljednjim podacima drži treću poziciju sa 411 miliona eura, a na kraju juna prošle godine 406 miliona. Erste banka je na četvrtoj poziciji sa 366 miliona, a prije godinu je imala preko 387 miliona. Prva banka sada ima blizu 330 miliona depozita, a prije godinu je imala 323,4 miliona.

Podgorička banka koja je od nedavno članica OTP grupe zajedno sa CKB ima 325 miliona, a na kraju juna prošle godine imala je više od 383 miliona.

Univerzal kapital banka na kraju juna imala je više od 211 miliona, a godinu ranije 264 miliona eura. Adiko banka ima 162 miliona, a na kraju juna prošle godine 179 miliona.

Lovćen banka ima 146 miliona, a godinu ranije 137,2 miliona. Komercijalna banka ima 121,4 a u junu prošle godine je imala 110,5 miliona. Zirat banka ima 26,2 a na kraju juna prošle godine imala je 28,6 miliona eura.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.