Španija bilježi najveći pad BDP-a u Evropskoj uniji

Hrvatska je u grupi zemalja EU-a s najvećim padom ekonomije u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, koju predvodi Španija, pokazale su u utorak najnovije procjene Eurostata.

Na nivou EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od marta do juna 11,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je smanjen 3,3 posto, pokazuju najnovije, ublažene procjene Eurostata.

Sredinom avgusta Eurostat je procijenio pad BDP-a EU-a u drugom tromjesečju na 11,7 posto.

Na godišnjem nivou BDP 27-članog EU-a smanjen je 13,9 posto, nakon pada za 2,7 posto u prvom tromjesečju.

U avgustu procjena Eurostata pokazivala je pad od 14,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani.

Revidirane procjene za eurozonu pokazuju pad aktivnosti za 11,8 posto na tromjesečnom nivou, te za 14,7 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. Ublažene su tako za po 0,3 procenta u odnosu na procjene objavljene sredinom avgusta.

U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je na tromjesečnom nivou 3,7 posto, te 3,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pad BDP-a u drugom tromjesečju na oba područja najveći je otkako je Eurostat počeo da pbjavljuje podatke i odražava snažan uticaj pandemije koronavirusa i mjera koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Pritisak na ekonomiju ublažen je prema kraju drugog tromjesečja budući da su mnoge vlade ublažile ograničenja da bi neizvjesnost u međuvremenu ponovo ojačala zbog vala novih slučajeva zaraze Covidom 19.

Daleko najveći pad u Španiji

Sve su zemlje EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, zabilježile pad aktivnosti u drugom tromjesečju, i na tromjesečnom i godišnjem nivou.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Luksemburg.

Najveći je pad BDP-a na tromjesečnom nivou bilježila Španija, za 18,5 posto.

Slijedi Hrvatska s padom BDP-a prema sezonski prilagođenim podacima od 14,9 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je pad iznosio 1,3 posto na tromjesečnom nivou.

Slijede Mađarska s padom aktivnosti za 14,5 posto, Grčka s padom BDP-a za 14 posto te Portugal i Francuska gdje su se aktivnosti smanjile 13,9 odnosno 13,8 posto.

U Njemačkoj aktivnosti su na tromjesečnom nivou smanjene 9,7 posto.

Najblaži pad BDP-a na tromjesečnom nivou bilježila je Finska, za 4,5 posto. Slijede Litvanija i Estonija, s padom aktivnosti za 5,5 odnosno 5,6 posto.

Na godišnjem nivou je prema raspoloživim podacima Eurostata pao BDP Španije , za 22,1 posto. Slijede Francuska s padom aktivnosti za 18,9 posto i Italija gdje su smanjene 17,7 posto.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *