Optimizam iz Morgan Stanleya: Oporavak u obliku slova V brže nego što se očekivalo

Dodajte komentar

Globalna ekonomija vjerovatno će se oporaviti na predpandemijski nivo najranije u sljedećem kvartalu, što je tri mjeseca prije nego što se očekivalo, rekli su ekonomisti iz Morgan Stanley-a.

– Dokazi ukazuju na to da se jednačina virus/ekonomija odlučno pomjerila od ranih dana izbijanja, rekli su u u banci u bilješci klijentima, dodajući da je oporavak nastavio dobivati zamah kako zemlje postaju sve bolje u upravljanju virusom.

Ekonomista Chetan Ahya vidi brži povratak na nivo proizvodnje prije Covid19, vjerujući da bi američka ekonomija mogla dostići nivo prije Covid-19 do drugog tromjesečja iduće godine, dok bi cijela razvijena tržišta taj nivo mogla doseći do trećeg kvartala sljedeće godine.

– Izgledi za uticaj Covid-19 na ekonomiju dramatično su se promijenili, s većinom velikih ekonomija koje su sposobne da podignu ekonomsku aktivnost na puno više nivoe uprkos stalnom širenju virusa. Medicinska zajednica nastavlja da postiže dobar napredak u borbi protiv Covid-19, a tretmani i vakinama dostupni su u sljedećih nekoliko mjeseci, naveo je Ahya u bilješci klijentima, prenosi Indikator.ba.

-Konačno, budući da je virus egzogeni šok, kreatori politike nastavljaju pružati agresivnu podršku jer ovog puta nema ozbiljnih moralnih opasnosti, dodaje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *