Luštica Development uvećala imovinu za 25 miliona eura

Dodajte komentar

Kompanija Luštica Development, koja je dijelom u vlasništvu egipatskog biznismena Samiha Savirisa, proširuje se uprkos poslovnim gubicima. Samo u prošloj godini uvećali su stalnu imovinu za 24,9 miliona eura, iako su sa druge strane imali poslovni gubitak od 1,49 miliona. To se može vidjeti u revizorskom izvještaju te firme za 2020. godinu.

U bilansu stanja piše da je Luštica Development na kraju 2018. godine imala stalnu imovinu vrijednu oko 70 miliona eura, samo godinu kasnije evidentirano je da je ta imovina dostigla vrijednost od 94,9 miliona eura. Firma, koja je manjim dijelom u vlasništvu Vlade Crne Gore, značajno je u prošloj godini uvećala i stavku gotovinski ekvivalenti i gotovina sa 1,13 miliona eura, koliko je iznosila 2018. godine, na 4,44 miliona eura. Bilans stanja bilježi i akumulirani gubitak tokom godina poslovanja koji je dosegao nivo od oko 20 miliona eura. Tokom prošle godine Luštica Development prihodovala je od prodaje apartmana 20,3 miliona eura, od hotelskih jednica oko tri miliona i od kuća i vila 2,2 miliona eura.

“Odložene poreske obaveze na dan 31. decembar 2019. godine iznose 474.720 eura i odnose se na privremene razlike između osnovice po kojoj se nematerijalna ulaganja, nekretnine, oprema i investicione nekretnine priznaju u poreskom bi lansu i iznosa po kojima su ta sredstva iskazana u pojednačnim finansijskim iskazima društva. Na dan 31. decembra 2019. godine i 31. decembra 2018. godine društvo posluje sa gubitkom. Društvo ne priznaje poreska sredstva, s obzirom na neizvjesnost u pogledu njihovog iskorišćenja”, piše između ostalog u revizorskom izvještaju.

Dodaje se da se investicione nekretnine odnose na poslovni prostor i garaže u naselju Luštica, u vrijednosti od 5,4 miliona eura. Ističe se da firma imauspostavljene hipoteke nad zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje, kao sredstvo otplate kredita kod domaćih banaka, vrijednosti oko 4,9 miliona eura. Samo godinu ranije taj iznos je bio 6,3 miliona eura. Luštica Development ima i kratkoročne finansijske plasmane u vrijednosti 3,8 miliona eura.

Akcionarsko društvo Luštica Development osnovano je 18. aprila 2008. godine. Osnivač je tada bila Vlada Crne Gore, koja je godinu kasnije zaključila ugovor o kupovini akcija sa kompanijom Oraskom Development, iza koje stoji Saviris. Danas kompanija Oraskom Development ima u svom vlasništvu 87 odsto akcija firme Luštica Development.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *