Poništena prodaja imovine “Radoje Dakić”

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Mladen Marković poništio je poziv za prodaju imovine nekadašnje fabrike Radoje Dakić od prije dvije nedjelje, dok bi novi trebalo da bude objavljen naknadno.

Ovim pozivom, nakon dužeg perioda, ponuđeno je 97,3 hiljade kvadrata zemljišta za centralne djelatnosti i stanovanje velike i male gustine koje se nalazi na mjestu nekadašnje fabrike po početnoj cijeni od 27,54 miliona eura. Dijelove zemljišta bilo je moguće kupiti pojedinačno, ali bi prednost imali zainteresovani za cjelokupnu oglašenu imovinu.

Prethodna odluka Markovića da sedam hala Dakića vrijednosti 677 hiljada eura proda Lazaru Pejoviću za 93,2 hiljade eura, predmet je ispitivanja Apelacionog suda, nakon što je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio prigovor advokata na tu prodaju. On je bio stava da je takva odluka Markovića opravdana, imajući u vidu da je riječ o desetoj prodaji imovine te da po zakonu ima pravo da nakon svake neuspješne prodaje cijenu umanjuje za petinu vrijednosti. Zakon o stečaju predviđa da upravnik prvu javnu prodaju mora da sprovede po cijenama navedenim u oglasu, koje su u visini procijenjene vrijednosti imovine, a svaku narednu sa umanjenjem. Jovanić je odbacio njihovu tvrdnju da su na ovaj način ostali zainteresovani investitori dovedeni u neravnopravan položaj.

U zajedničkom prigovora advokata Dragana Prelevića, Ljubomira Markovića i Branislava Ćupića se navodi da je obesmišljen metod prodaje imovine prikupljanjem najpovoljnih ponuda, imajući u vidu da su hale prodate za 14 odsto od cijene navedene u oglasu. Stava su da je Marković trebalo cijenu da spušta postepeno, kako zakon i predviđa, a ne da na takav način prihvati sedam puta manju cijenu od procijenjene vrijednosti.

Do sada je od prodaje imovine prihodovano preko 14 miliona eura, od čega je bivšim radnicima krajem maja podijeljeno 3,3 miliona eura od prve prodaje sprovedene prije dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *