Rusija poziva BRICS zemlje da američki dolar u trgovanju zamijene nacionalnim valutama

Ruski ministar trgovine pozvao je članice trgovinskog saveza BRICS da povećaju količinu trgovanja u nacionalnim valutama kako bi bile nezavisnije od politike Washingtona.

Denis Manturov predložio je mogućnost povećanja nedolarskih nagodbi tokom videokonferencije u ponedeljak sa kolegama BRICS ministrima trgovine. Prema Manturovu, trgovina nacionalnim valutama je ključni aspekt saradnje petnaestogodišnjeg saveza koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

“Racionalna, uravnotežena upotreba ovog alata pomoći će povećanju stabilnosti ekonomija naših zemalja i smanjenju zavisnosti od američkih politika”, rekao je.

Manturov je pozvao kolege ministre da aktivnije koriste BRICS Novu razvojnu banku (NDB), koja je posebno stvorena za ove svrhe.

Blok pet država ima kombinovani nominalni BDP od 21 biliona dolara i predstavlja više od 40 posto svjetske populacije.

NDB, sa početnim kapitalom od 100 milijardi USD, osnovana je 2014. godine i formalno je otvorena za poslovanje godinu dana kasnije. Njen cilj je mobilizacija resursa za infrastrukturu i projekte održivog razvoja u ekonomijama u nastajanju. Sa sjedištem u Šangaju, banka ima regionalnu kancelariju u Johannesburgu, a planira da otvori još centara u Moskvi kao i drugim ruskim gradovima.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *