Mjere pomoći za turoperatore za desetak dana

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma završiće najkasnije do sredine mjeseca program sa kriterijumima i iznosom subvencije koju će dobiti turoperatori za organizovane dolaske turista u Crnu Goru, saopštio je Vijestima državni sekretar u tom Vladinom resoru, Damir Davidović.

Vlada je u trećem paketu mjera podrške u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa za jednu od mjera predvidjela subvencije za turoperatore koji budu organizovano dovozili turiste u Crnu Goru i zadužila Ministarstvo da uradi kriterijume i iznos subvencija.

„Kada govorimo o podršci turoperatorima, osnovni kriterijum će svakako biti da gost mora boraviti u Crnoj Gori u periodu od najmanje sedam dana, što će se dokazivati plaćenim aranžmanom, mora biti prijavljen i mora biti plaćena boravišna taksa“, kazao je Davidović.

On je rekao da trenutno sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) rade i na drugim kriterijumima koji treba da diferenciraju ono što bude u datom trenutku interes crnogorske privrede i eventualna ponuda sa emitivnih tržišta.

„Program podrške za turoperatore će svakako biti završen najkasnije sredinom ovog mjeseca. U zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije on može uticati na rezultate zimske turističke sezone. Za ovu mjeru je u ovoj godinu opredijeljeno 500 hiljada EUR, a u narednoj milion EUR“, precizirao je Davidović.

On je objasnio da je za puni efekat te mjere važno smirivanje epidemiološke situacije i otvaranje granica prema Crnoj Gori od najznačajnijih emitivnih tržišta.

„Cilj je da taj trenutak dočekamo definisanim programom i kriterijumima i o tome obavijestimo turoperatore koji sarađuju sa Crnom Gorom. Prije konačnog predlaganja plana konsultovaćemo turističku privredu, kako bi ova aktivnost bila upodobljena njenim interesima“, objasnio je Davidović.

Osnovna namjera mjere je, kako je saopštio, pružanje tog vida podrške samo u periodu predsezone i postsezone i između ostalog ima za cilj da turistički promet u narednoj godini pokrene što ranije i uz adekvatne mjere promocije za koju je opredijeljen novac, te podrške avio-dostupnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *