Goldman Sachs zbog pljačke državnog fonda Malezije pristala da plati 4 milijarde dolara odštete

Goldman Sachs neće se suočiti sa krivičnom prijavom zbog svoje navodne uloge u krađi milijardi dolara iz malezijskog vladinog investicionog fonda, 1MDB, nakon što je banka sa Wall Streeta pristala da plati 4 milijarde dolara odštete.

Banka i njene jedinice oslobođene su svih optužbi koje je podnijela Malezija, objavio je u petak sudija Višeg suda Mohamed Zaini Mazlan, a citirali su ga državni mediji.

Optužbe su povučene nakon što su dvije strane postigle dogovor o nagodbi nakon dugotrajnih razgovora prošlog mjeseca. Prema uslovima sporazuma, koji omogućava Wall Street banci da se izvuče iz jednog od najgorih skandala u svojoj istoriji, Goldman Sachs pristala je na gotovinsku isplatu Maleziji od 2,5 milijarde dolara i garanciju da će vratiti najmanje 1,4 milijarde dolara imovine stečene prisvajanjem sredstava iz državnog vrijednosnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Prošle nedelje banka je izvršila isplatu obećanih 2,5 milijardi dolara.

Fond je 2009. godine osnovao Najib Razak, tadašnji premijer, koji je osuđen na 12 godina zatvora nakon što je osuđen po svim optužbama vezanim za 1MDB. Goldman Sachs je bila glavni bankar fonda i pomogla mu je da prikupi 6,5 milijardi dolara prodajom obveznica. Međutim, veliki dio sredstava tokom procesa su pronevjerili vladini službenici i dva Goldman bankara, dok je banka bila optužena za prikrivanje pljačke državnog vrijednosnog fonda.

Novcem izvučenim iz državne kase kupovano je sve, od umjetničkih dijela i nakita do nekretnina i superjahti, prenosi Logicno.com.

Najnoviji razvoj u slučaju 1MDB u Maleziji ne oslobađa Goldman Sachs krivičnog gonjenja povezanog sa sagom 1MDB u drugim zemljama. Trenutno se pregovara o osiguranju sporazuma sa američkim Ministarstvom pravde. Ranije je objavljeno da će banka platiti višemilijardsku novčanu kaznu i izjasniti se krivom za kršenje američkih zakona o podmićivanju u mogućem poravnanju.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *