Evropska komisija: Tehnološki giganti treba da plaćaju veći porez jer su “pobjednici” pandemije

Dodajte komentar

Evropski komesar za ekonomiju i oporezivanje Paolo Gentiloni je poručio da su tehnološke kompanije zapravo “pobjednici” u pandemiji koronavirusa s obzirom na zaradu te da bi u skladu s tim trebalo da plaćaju veći porez u Evropi.

CNBC piše da je Gentiloni o ovoj temi govorio na Forumu Evropske kuće Ambrosetti, a njegov komentar je uslijedio nakon primjetnog stalnog razdora između SAD-a i EU oko oporezivanja kompanija kao što su Apple, Alphabet i Amazon.

“To je glavni problem”, dodao je Gentiloni priznajući poteškoće u preovladavanju razlika sa SAD-om.

Međutim, bivši italijanski premijer dodao je da više nije moguće “privatiti činjenicu da ti tehnološki giganti, pobjednici krize, ne plaćaju značajan iznos poreza u Evropi”.

Evropska komisija je 2018. godine predložila digitalni namet od tri posto tvrdeći da porezni sistem treba ažurirati za digitalno doba. Međutim, Bijela kuća je rekla da je digitalni porez nepravedan jer je nesrazmjerno uticao na američke kompanije.

Za to vrijeme, Evropska komisija je kazala da bi digitalne kompanije u prosjeku trebalod a plaćaju 9,5 posto poreza u poređenju s 23,2 posto koliko plaćaju tradicionalne firme.

Međutim, nakon pandemije koronavirusa, tehnološke kompanije su ostvarile velike zarade pogotovo zbog masovnog rada na daljinu kojeg su praktikovala gotovo sva preduzeća, a takođe prihodi su ostvareni i od kupovine tehnoloških uređaja i skidanja brojnih aplikacija.

“Tehnološki giganti su zahvaljujući svojim platformama proglašeni pobjednicima u ovoj krizi uzimajući u obzir ekonomski aspekt”, kazao je Gentiloni.

U međuvremenu, vladama su očajnički potrebna dodatna sredstva, a nametanje novih poreza jedan je od ključnih načina da se to postigne.

U tom kontekstu, EU traži da se predloži novi digitalni porez za 2021., ukoliko propadnu pregovori na nivou OECD-a (organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj sa 37 država članica).

“Ukoliko ne budemo ostvarili pristojne rezultate na globalnom nivou, Evropska komisija će naredne godine izaći s vlastitim predlogom”, rekao je Gentiloni.

Dodatni udarac je bilo povlačenje SAD-a iz pregovora u junu što je izazvalo sumnju u bilo kakav napredak ove godine.

Gentiloni je istakao da je postignut određeni napredak, ali i da su predstojeći predsjednički izbori u Americi uticali na taj proces,

“Ovo je izborna godina u SAD-u i mislim da sve to ima uticaja. Uprkos tome, EU bi trebala insistirati na hitnom globalnom rješenju”, poručio je Gentiloni.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *