Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi blago rastu

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon prošlonedjeljnog pada cijena dionica, dok su cijena nafte pod pritiskom jer ulagače zabrinjava spori oporavak ekonomije od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu, nakon što je prošle nedjelje pao oko 2 posto i skliznuo s rekorda u dvije i po godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju skliznule 0,2 posto. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Početkom prošloga tjedna MSCI indeks svjetskih berzi dostigao je istorijski rekord jer su monetarni i fiskalni ekonomski podsticaji podržavali rast cijena dionica.

No, krajem prošle nedjelje uslijedila je korekcija cijena, ponajviše u tehnološkom sektoru, koji je posljednjih mjeseci predvodio rastom na tržištu.

Posljedica je to prebrzog rasta tržišta dionica u uslovima sporijeg nego što se očekivalo oporavka ekonomije od koronakrize i recesije.

Na to ukazuju i jutros objavljeni podaci iz kineske ekonomije. Uvoz je u avgustu neočekivano pao za 2,1 posto u odnosu na isti isti mjesec prošle godine. Doduše, uvoz je porastao za 9,5 posto, više nego što se očekivalo, no ulagače zabrinjava slabost domaće potražnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što nisu sigurni je li korekcija cijena tehnoloških dionica završila. Danas se zbog praznika na Wall Streetu ne radi, pa će za odgovor na pitanje o pritisku na tehnološki sektor morati da pričeka koji dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *