Milionski promet na Montenegroberzi zbog prodaje Swiss osiguranja

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi je ove sedmice evidentiran neznatan pad indeksa i milionski promet zahvaljujući prodaji akcija Swiss osiguranja. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 i indeks MONEH pali su no 0,4 odsto na 656,05 poena, odnosno 9.833,93 boda. Promet, realizovan kroz 23 transakcije, bio je 217 puta veći od prošlosedmičnog i iznosio je 5,85 miliona eura. Najveći udio u prometu i količini prodatih akcija imalo je Swiss osiguranje, prenijela je juče agencija Mina biznis. Austrijska kompanija Grawe je u utorak, kroz tri blok posla, kupila 94,6 odsto akcija Swiss osiguranja za nešto više od 5,67 miliona eura.

Gubili su Ulcinjska rivijera devet odsto na 2,95 eura, Hipotekarna banka 1,7 odsto na 860, Budvanska rivijera 0,6 odsto na 5,2 eura. Pojeftinile su i dionice Luke Bar 6,2 odsto na 23,45 centi i Port of Adrie 1,7 odsto na 11,4 centa. Rasli su Hoteleko -turističko preduzeće (HTP) Mimoza 20 odsto na 1,98 eura i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 1,8 odsto na 51 cent. Cijena akcije Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje i Novog prvoborca ostala je nepromijenjena na 40 centi, odnosno 7,74 centa.

Ove sedmice je i Elektroprivreda počela punjenje dovodnog sistema hidroelektrane (HE) Perućica, nakon uspješno završenog remonta. Od vijesti koje su obilježile sedmicu izdvojila se i ta da je Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) produžen ugovor o zakupu ulcinjske Solane “Bajo Sekulić na još godinu. Aneks ugovora o zakupu između NPCG i stečajne uprave ulcinjske Solane zaključen je 24. avgusta i važiće godinu.

Ukupan promet na Montenegroberzi u avgustu je iznosio 543,5 hiljada eura i bio je oko 7,42 odsto veći nego ujulu.

-U poređenju sa avgustom prošle godine, promet je manji 5,22 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 25,88 hiljada eura, a veći dio, odnosno 76 odsto, ostvaren je na s lobodnom tržištu –navod i se u Biltenu Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *