Željezara na kraju 2019. godine imala gubitak od 43,5 miliona eura

Dodajte komentar

Željezara “Toščelik” imala je na kraju 2019. godine ukupan gubitak od 43,5 miliona eura, dok dug po osnovu kreditnih obaveza iznosi skoro 55 miliona eura. Revizorska kuća Diloit dala je mišljenje s rezervom i skrenula pažnju na nekoliko stvari prilikom revizije finansijskih iskaza za 2019. godinu. Vlasnik nikšićke željezare je turska Tosjali grupa, koja je 2012. godine kupila imovinu za preko 15 miliona eura.

Kako piše u izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi, dugoročne obaveze društva iznose 38,43 miliona eura i odnose se na zajam od povezanog pravnog lica “Toscelik Profil Endustrisi. Nikšićka kompanija je polovinom 2012. godine pozajmila 50 miliona eura. Zajam nije obezbijeđen nijednim od sredstava obezbjeđenja, a isplaćen je u dolarima i eurima. Željezara, zatim ima 12,13 miliona eura obaveza po osnovu kamata za taj kredit.

Kratkoročne kreditne obaveze iznose 4,2 miliona eura i odnose se na kredite kod Zirat banke i Investiciono-razvojnog fonda. Kod Zirat banke je pozajmljeno ukupno 2,2 miliona, a kod IRF-a dva miliona eura.

Iz izvještaja se vidi da su kod Zirat banke uzeta tri kredita, dva od milion eura i jedan od 200 hiljada, dok se obaveze prema IRF-u odnose na faktoring.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *