Wall Street: Najteži dnevni pad u posljednja tri mjeseca

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak ekonomije od koronakrize.

Dow Jones skliznuo je 807 bodova ili 2,78 posto, na 28.292 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,51 posto, na 3.455 bodova, a Nasdaq indeks 4,96 posto, na 11.458 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od polovine juna ponajviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima spredvodio oporavak tržišta.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je juče 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie…

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih nivoa, na koje je palo u martu, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama.

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Na azijskim su berzama cijene dionica u petak oštro pale, kao i na Wall Streetu dan ranije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 posto, pa je na putu nedjeljnih gubitaka od oko 2,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 2,7 posto.

Nakon što se danima azijski MSCI indeks kretao na najvišim nivoima u dvije i po godine, jutros je oštro pao jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu po najvećim dnevnim stopama od polovine juna.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *