Wall Street: Najteži dnevni pad u posljednja tri mjeseca

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak ekonomije od koronakrize.

Dow Jones skliznuo je 807 bodova ili 2,78 posto, na 28.292 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,51 posto, na 3.455 bodova, a Nasdaq indeks 4,96 posto, na 11.458 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od polovine juna ponajviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima spredvodio oporavak tržišta.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je juče 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie…

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih nivoa, na koje je palo u martu, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama.

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Na azijskim su berzama cijene dionica u petak oštro pale, kao i na Wall Streetu dan ranije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 posto, pa je na putu nedjeljnih gubitaka od oko 2,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 2,7 posto.

Nakon što se danima azijski MSCI indeks kretao na najvišim nivoima u dvije i po godine, jutros je oštro pao jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu po najvećim dnevnim stopama od polovine juna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *