Snažan pad bitcoina

Prethodna 24 sata bila su veoma stresna za vlasnike kriptovaluta. Bitcoin je u samo nekoliko sati izgubio na cijeni 1.000 dolara. U četvrtak ujutro pao je ispod nivoa od 11.000 dolara, a pad se dogodio paralelno s najvećim dnevnim padom na Wall Streetu u posljednja tri mjeseca.

Investitori u bitcoin sada s budnom pažnjom prate nivo od 10.000 dolara. Bude li vrijednost bitcoina pala ispod tog nivoa, to bi moglo odvesti bitcoin u ponor, kažu analitičari.

– Važno je da držimo oči širom otvorene između 10.000 i 10.500 dolara. Ako se taj nivo uspije odbraniti onda ne vjerujemo da ćemo svjedočiti daljoj rasprodaji, rekao je za Forbes Joe Di Pasquale, glavni izvršni direktor bitcoin i crypto hedge fonda BitBull Capital.

Jučerje u jednom trenutku bitcoin pao na 10.455 dolara na Bitstamp tržištu prije nego se donekle oporavio.

Otvoreno odstupanje u trgovanju, postavljeno 27. jula, značilo je da futuresi na bitcoin na Chicago Mercantile Exchangeu (CME) ulaze u novu nedjelju rastom, a to je nešto što neki analitičari misle da uzrokuje prekid veze s osnovnim tržištem i čini se da je upravo to dovelo bitcoin do nedavnih visina oko 12.000 USD. Tehnička analiza pokazuje da se 90% takvih praznina u trgovanju na kraju zatvori, a cijena se prije ili kasnije vrati na nivo odakle je i krenulo odstupanje.

U međuvremenu, rudari bitcoina, oni koji osiguravaju mrežu kriptovaluta u zamjenu za bitcoin nagrade, “premještaju neobično velike količine bitcoina”, prema analitičarima pružalaca podataka CryptoQuant, sugerišući da rudari žele da unovče svoje bitcoin nagrade.

“Cijena koju svi gledaju je 10.000 američkih dolara”, napisao je Mati Greenspan, osnivač Quantum Economics, u svom popularnom dnevnom newsletteru, ukazujući na povratak američkog dolara kao razlog recentnog pada najvažnije kriptovalute.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *