Najveći deficit SAD u posljednjih 12 godina

Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u posljednjih 12 godina, zbog rekordnog skoka uvoza, javlja AP.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je u julu odnos vrijednosti uvoza i izvoza za 18,9 odsto veći nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi dolara.

To je najveći mjesečni deficit od jula 2008, u vrijeme ekonomske krize.

Julski deficit posljedica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu.

U predsjedničkoj kampanji 2016. predsjednik Donald Tramp je kao jedan od ciljeva postavio smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, prije svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD. Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim djelatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD na 17,4 milijardi dolara, najmanje od avgusta 2012, najvećim dijelom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije virusa korona.

Check Also

Sjeverna Makedonija ukida bankama zabranu isplate dividendi

Centralna banka Sjeverne Makedonije saopštila je da je odlučila da ukine privremeno ograničenje raspodjele dividendi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *