Najveći deficit SAD u posljednjih 12 godina

Dodajte komentar

Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u posljednjih 12 godina, zbog rekordnog skoka uvoza, javlja AP.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je u julu odnos vrijednosti uvoza i izvoza za 18,9 odsto veći nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi dolara.

To je najveći mjesečni deficit od jula 2008, u vrijeme ekonomske krize.

Julski deficit posljedica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu.

U predsjedničkoj kampanji 2016. predsjednik Donald Tramp je kao jedan od ciljeva postavio smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, prije svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD. Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim djelatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD na 17,4 milijardi dolara, najmanje od avgusta 2012, najvećim dijelom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije virusa korona.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *