Fitch: Profiti kineskih banaka nastaviće da padaju i u drugoj polovini 2020.

Kineske banke vjerovatno će zabilježiti veći pad dobiti u drugoj polovini ove godine, budući da se očekuje da se loši krediti dodatno povećaju kao rezultat pandemije koronavirusa, navodi Fitch Ratings.

U periodu od januara do jula ove godine neto dobit kineskih banaka pala je za 9,4%, na oko 1 milion juana (146,2 milijarde dolara), u poređenju s prvom polovinom 2019. zbog nižih marži i većih očekivanih kreditnih gubitaka, objavila je rejting agencija u izvještaju od srijede. Pet kineskih mega banaka izvijestilo je o padu dobiti od najmanje 10% na godišnjem nivou – što je njihov najveći pad zarada u najmanje jednoj deceniji.

Fitch je rekao da su kineske vlasti ove godine imale za cilj da raspolažu lošim zajmovima iz bankarskog sektora u iznosu od 3,4 biliona juana (497 milijardi dolara). Samo je oko jedne trećine toga – ili 1,1 biliona juana (160,8 milijardi dolara) – otpisano u prvoj polovici 2020., dodala je agencija.

Kina, prva zemlja pogođena koronavirusom, među prvima je zabilježila oporavak ekonomije. No, ostaju mnogi izazovi i pritisak na profitabilnost kineskih banaka mogao bi potrajati i sljedeće godine, rekao je Fitch.

Check Also

Poreska uprava objavila odgovore na pitanja u vezi sa elektronskom fiskalizacijom

Poreska uprava (PU) objavila je treći set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *