Biće potreban još jedan rebalans budžeta

Dodajte komentar

Buduća vlada mora se posvetiti ekonomiji, ali i Kovid aspektu, odnosno kreiranju načina na koji će se živjeti u uslovima korona virusa, ocijenila je profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Danijela Jaćimović. Ona je Radiju Crne Gore kazala da u svakoj izvršnoj vlasti treba da budu stručnjaci, zato i opravdava namjeru da se formira ekspertska vlada. Trebalo bi, prema njenim riječima, iskoristiti novu ponudu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o restrukturiranju duga.

Jaćimović smatra i da će Crnoj Gori biti neophodan još jedan rebalans budžeta, prenosi portal RTCG. Ona je saopštila da je u postojećim ekonomskim uslovima neophodno što prije formirati vladu, koja će donositi odluke i rješavati probleme izazvane korona krizom.

– Smatram da, bez obzira na to koja vlada dođe, ona mora apsolutno i automatski da se pozabavi ekonomskim temama. Mi sebi ne možemo da priuštimo luksuz i idemo od početka i da zanemarimo sve što je realizovano do sada i što je planirano da se uradi, rekla je Jaćimovićeva.

Dosadašnja ekonomska politika je, prema njenim riječima, bila usklađena sa međunarodnim standardime, institucijama, kreditorima i investitorima, što bi trebalo da bude osnova za rad nove vlade.

– Kada govorimo sa ekonomske strane, u svakoj vladi trebalo bi da resore ekonomije i finansija vode stručnjaci. To je osnov za vođenje kredibilnih ekonomskih politika koje će ulivati povjerenje građanima koji su izglasali izvršnu vlast, ali i biti garant međunarodnim akterima sa kojima svaka vlada mora sarađivati, podsjetila je Jaćimovićeva.

Crnogorski dug, deficit, zbog krize dodatno je uvećan. Šansa je da se iskoristi nova ponuda MMF-a, a to je restrukturiranje javnog duga, odnosno otpis jednog dijela i konvertovanje preostalog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *