Prvi čovjek Dojče Banke pesimističan oko oporavka globalne ekonomije

Ekonomija se neće vratiti na nivo prije korona virusa “dugo vremena”, upozorio je Kristian Seving, glavni izvršni direktor Dojče Banke.

Poslovna aktivnost u eurozoni naglo je opala nakon strogih mera karantina, ali posljednjih mjeseci je donekle poskočila nakon ublažavanja određenih ograničenja.

Međutim, postoji zabrinutost da lagani oporavak aktivnosti neće potrajati ako se ponovno primijene nove mjere i socijalna ograničenja ili, jednostavnije, ako ne postoji vakcina ili značajni tretman za korona virus.

“Povratak našoj staroj ekonomskoj snazi potrajaće puno duže nego što danas pretpostavljamo”, rekao je Seving, na samitu o bankama u organizaciji Handelsblatta.

“Mnoge kompanije moraju uspijevati da žive sa smanjenom prodajom prilično dugo. Moramo se nositi sa ekonomskom situacijom u kojoj ćemo imati oporavak, da, ali samo korak po korak, i ne u svim industrijama”, upozorio je Seving.

Vlade planiraju da smanje dio podsticaja koje su pružile prilikom prvog udara pandemije, što predstavlja rastući rizik za mnoge kompanije i radnike.

“Teško će se dostići nivo prije krize i trebaće dugo vremena. To se neće dogoditi ove, a ni sljedeće godine”, rekao je Seving, dodajući da će neki dijelovi ekonomije raditi samo sa 70% do 90% ukupnog kapaciteta.

Zaključio je da se kao rezultat zdravstvene opasnosti ne razgovara o drugim ekonomskim izazovima. U tom kontekstu spomenuo je “opasnosti od neuređenog Brexita”, učinak “niskih kamatnih stopa” i trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine.

Izvor: Seebiz

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.