Poslije rekordne recesije Njemačka očekuje nagli oporavak

Njemačka vlada očekuje da će privreda zemlje poslije šoka koji je izazvao koronavirus imati snažan oporavak u obliku slova “V”, zahvaljujući manje restriktivnim mjerama, opsežnim testiranjima na COVID-19 i ogromnim paketima državne pomoći koji su omogućeni budžetskim suficitima u prethodnim godinama, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Njemačka vlada saopštila je da će se privreda te zemlje od pandemije izazvane koronavirusom oporaviti brže nego što se očekivalo, uz otporno tržište rada koje će pomoći naglom oporavku u obliku slova V, piše Fajnenšl tajms.

Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je u utorak da Berlin očekuje da se najveća evropska privreda ove godine smanji za 5,8 odsto, dok se prethodno predviđao pad od 6,3 odsto.

“Recesija u prvoj polovini godine nije bila loša kako smo strahovali i oporavak s vrhunca ograničenja je brži i dinamičniji nego što smo usudili da se nadamo”, rekao je Altmajer.

Njemačka je imala rekordnu recesiju od Drugog svjetskog rata s padom od 12 odsto u prvoj polovini godine, ali je bolje prošla od drugih evropskih zemlja, ukazuje britanski list.

Broj nezaposlenih pao je u avgustu drugi mjesec uzastopce kako se tržište rada oporavljala od posljedica pandemije. Rekordna posljeratne recesija povećala je broj nezaposlenih sa 646.000 na skoro tri miliona, premda Njemačka, kako navodi Fajnenšl tajms, i dalje ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi.

Njemačka očekuje da udarac od krize koronavirusa bude manji nego što je strahovala, dok je zemlja smanjila svoje tradicionalno oslanjanje na izvoz, ukazuje Blumberg i ocjenjuje da su s manjim padom nego što se ranije predviđalo, napori za podsticanje domaće potražnje urodili plodovima.

Relativno umereni pad je “važan signal” da je Njemačka uspjela da stabilizuje domaću potražnju i “u velikoj mjeri se odvoji od globalnog ekonomskog razvoja”, rekao je Altmajer u utorak. “Gledamo u neočekivano brz oporavak u V obliku”.

Njemačka vlada predviđa da će ove godine zemlja imati pad izvoza od 12,1 odsto, a uvoza od 8,1 odsto i domaće potrošnje od 3,6 odsto.

Njemački domaći zaokret bi se mogao nastaviti, ocenjuje Blumberg i citira Altmajera koji je rekao da će, iako Njemačka može izbeći nova zatvaranja na nacionalnom nivou, njeni trgovinski partneri možda morati da ograniče aktivnosti. Altmajer je rekao da će njemački oporavak ipak biti manje snažan s projekcijom od 4,4 odsto sledeće godine, dok se ranije predviđalo 5,2 odsto, a nivoe pre krize neće dostići pre 2022.

Da bi ublažila udarac pandemije, njemačka vlada je suspendovala ustavno ograničenje za zaduživanje kao dijo ogromnog programa podsticaja, uključujući smanjenje poreza na dodatu vrednost i davanja novca porodicama, s naporima fokusiranim da Njemci nastave potrošnju, ističe Blumberg. Novi podaci o njemačkoj privredi – pad od 5,8 umesto 6,3 odsto – odražavaju uspeh zemlje u ublažavanju ekonomskih posljedica koronavirus zavaljujući blažim mjerama koja su omogućile da većina fabrika i kompanije rade, opsežnim testiranjima koja su pomogla da broj žrtava bude niži i velikoj potrošnji vlade čime su sačuvana primanja radnika, ocenjuje Volstrit džurnal.

Najveća evropska privreda, tradicionalno zavisna od međunarodne trgovine, takođe je imala koristi od oporavka u Kini i drugim azijskim zemljama, navodi list uz ocenu da je oslanjanjem na izvoz Njemačka privreda u dobroj poziciji s oporavkom u Kini, ali i da ostaje ranjiva sve dok koronavirus ne bude pod kontrolom širom sveta.

Potrošnja domaćinstva je bila posebno otporna u Nemačkoj zahvaljujući vladinim programima podsticaja koji su bili daleko najveći u Evropi. Vlada u Berlinu je pomagala kompanijama i domaćinstvima direktnim isplatama, poreskim olakšicama i garancijama zajmova, ističe Volstrit džurnal, ali i ukazuje da su te velike intervencije omogućene godinama budžetskih suficita i ultraniskim cijenama vladinog zaduživanja.

Dan pošto je njemačka vlada izrazila optimizam o V oporavku, u srijedu je objavljeno da je maloprodaja u Nemačkoj neočekivano pala u julu, što je umanjilo nade da u trećem tromesečju potrošnja domaćinstva moći da pogura snažan oporavak od šoka korona virusa, ukazuje Rojters.

Vlada Angele Merkel je od marta pokrenula niz mjera podsticaja, finansiranih rekordnim pozajmljivanjem 217,8 milijardi evra, da pomogne kompanijama i potrošačima da prebrode krizu. Paketi podsticaja uključuju privremeno smanjenje poreza na dodatu vrijednost od 1. jula do 31. decembra u vrijednosti od 20 milijardi eura da bi se dodatno pogurala domaća potrošnja.

Ali, podaci o maloprodaji koje je objavila njemačka Federalna statistička kancelarija bacaju sumnju da li mjere rade, ističe Rojters, navodeći da neke kompanije poreske rezove nisu prenijeli na potrošače, dok izgleda da kupci generalno oklijevaju.

Maloprodaja je u julu pala za 0,9 odsto, poslije pada od 1,9 odsto u junu i skoka od 13,2 odsto u maju, kada su vlasti ublažile mjere ograničenja.

Ipak, dodaje Rojters, pojedini ekonomisti ukazuju da je prerano da se kaže da smanjenje PDV-a nije imalo efekte, kao i da bi moglo da pomogne u narednim mjesecima.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *