Francuska ulaže 100 milijardi eura za obnovu ekonomije

Dodajte komentar

Vlada Francuske je u četvrtak objavila detalje svog plana “teškog” 100 milijardi eura kako bi stimulisala oporavak ekonomije zbog posljedica korona virusa u naredne dvije godine, a milijarde eura će biti izdvojene u javne investicije, subvencije i odbitke poreza.

Ukupno je 35 milijardi eura predviđeno za pojačanje konkurentnosti druge najveće ekonomije Evrope, 30 milijardi eura je za zelenu energiju, dok je 25 milijardi eura pomoć za očuvanje radnih mjesta, objavljeno je uoči zvanične prezentacije plana, prenosi Rojters.

Administracija predsjednika Emanuela Makrona se nada da će se ekonomija vratiti na nivo prije korona krize do 2022. godine, nakon što se izbori sa ovom godinom, za koju Ministarstvo finansija očekuje da će biti najgora od Drugog svjetskog rata.

Prema planu, trebala bi biti nastavljena Makronova akcija podrške poslovanju, sa već najavljenim smanjenjem poreza za 10 milijardi eura na godišnjem nivou, a predviđeni su i novi javni fondovi, kako bi se dao podsticaj sektorima industrije, izgradnje i transporta.

Zvaničnici navode kako je za sektor transporta i saobraćaja predviđeno 11 milijardi eura, od čega 4,7 milijardi eura za železnicu i njeno unapređenje, četiri milijarde eura su za javne građevine, dok će dvije milijarde eura biti izdvojene za domaćinstva.

Hidrogenska industrija, koja se sve više gleda kao ključni segment tranzicije sa fosilnih goriva, dobiće dvije milijarde eura kroz dvije godine.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *