eBay slavi 25. rođendan: Nekadašnji pionir u sjenci džinova

Dodajte komentar

Koncern eBay pionir je internet-trgovine i na početku je imao strelovit uspon. Ali u međuvremenu su vođstvo preuzeli drugi. eBay trenutno životari u sjenci Amazona i Alibabe.

Nema mnogo internet-koncerna koji mogu da se pohvale da su već četvrt vijeka na sceni. eBay dakle spada među veterane onlajn-ere. Samo rijetke takve firme ispratile su dolazak i odlazak toliko mnogo konkurencije.

Ipak, u posljednje vrijeme, eBay je pao u senku većih suparnika, kao što su Amazon i Alibaba. Danas eBay slavi svoj 25. rođendan, ali on neće biti u znaku ekspanzije i prosperiteta. Uz to je rođendansko slavlje pomutio i jedan neugodan skandal.

Sve je počelo s jednim pokvarenim laserskim pokazivačem. Njega je 3. septembra 1995. tada 28-godišnji Pjer Omidijar ponudio na aukciji na internet-stranici AuctionWeb. Nekoliko dana kasnije stigla je ponuda od 14,83 dolara. Iznenađeni Omidijar je ponuđača još za svaki slučaj pitao da li je svjestan da je upravo na aukciji kupio pokvareni aparat. Ali sve je bilo u redu: kupac je bio kolekcionar pokvarenih laserskih pokazivača.

Omidijar je u početku sve radio sam, a 1996. je kao prvog saradnika angažovao Krisa Agarpaoa koji i danas radi u koncernu. Ipak, veliki rast počeo se tek od 1997. kad je firma preimenovana u eBay i kad je uveden sistem za ocjenjivanje kupaca i prodavaca. U martu 1998. za šeficu uprave postavljena je Meg Vitman koja je znatno doprinijela usponu koncerna. U septembru iste godine uslijedio je izlazak na berzu, Nasdaq, i tako je osnivač eBaya postao milijarder.

Skromna zarada i velike nade investitora

U to vrijeme, prije pucanja tzv. dotkom-balona, bili su dovoljni i skromni poslovni uspjesi pa da ulagači budu oduševljeni. U polugodištu prije izlaska na berzu, eBay je ostvario prihod od samo 348.000 dolara, uz promet od 14,9 miliona dolara. Neki suparnici u internet-trgovini, kao što je u međuvremenu zaboravljeni Onstar, nekim analitičarima su se činili kao mnogo perspektivniji.

U međuvremenu se Omidijar koncentrisao na ulogu mecene i finansira razne projekte, kao što je recimo istraživačka veb-stranica The Intercept, koja je postala poznata preko Edvarda Snoudena i skandala američke tajne službe NSA.

U Njemačkoj je eBay postavio kamen-temeljac za bogatstvo braće Samver. Omidijar je od njih 1999. za 50 miliona dolara otkupio platformu Alando, napravljenu samo pola godine prije toga po uzoru na eBay. Ti Njemci su eBay otkrili u Kaliforniji i zatim napravili svoju platformu u Njemačkoj prije nego što je eBay stupio na to tržište. U to vrijeme eBay je imao deset miliona registrovanih članova u svetu. Danas ima 182 miliona aktivnih kupaca, a u svakom trenutku je u ponudi oko milijardu i petsto miliona artikala.

Prodaja Pejpala

S današnje tačke gledišta možda je teško povjerovati, ali bilo je vremena kad su investitori smatrali da je eBay vrjedniji od Amazona. U međuvremenu eBay s vrijednošću od oko 40 milijardi dolara u poređenju s Amazonom (vrijednost 1,6 biliona dolara) djeluje kao patuljak. I to je razlog zašto proslava 25. rođendana neće biti nešto naročito vesela. Suparnici kao Amazon i Alibaba već odavno su pretekli eBay, koji se s vremenom od portala za aukcije sve više pretvarao u platformu za običnu internet-trgovinu.

Trenutno, istina, i eBay bilježi rast zahvaljujući pandemiji korona-virusa. Ali, najkasnije s odvajanjem ćerke-firme Pejpal (Paypal) prije pet godina – firme koja je beležila velik rast – jasno je da eBay više ne igra u “ligi šampiona” internet-koncerna. To da se koncern smanjuje pokazuje i nedavna prodaja odeljenja za male oglase norveškoj onlajn-platformi Adevinta za 9,2 milijarde dolara.

Živi insekti, vijenac za sahrane…

Posebno neugodna bi za eBay mogla da bude najnovija afera prema kojoj su njegovi bivši saradnici navodno tiranisali blogere koji su kritikovali eBay. Optužnica državnog tužilaštva zvuči kao scenario lošeg filma strave i užasa. Šest bivših saradnika eBaya su, navodno, autorima takvih tekstova slali žive insekte, venac za sahrane i masku sa svinjskom glavom. Optuženima prete višegodišnje kazne zatvora i velike novčane kazne.

eBay je odmah reagovao saopštenjem u kojem se navodi da optužbe nisu usmjerene ni protiv koncerna, ni protiv njegovih sadašnjih službenika. Ali, iz sudskih dokumenata se vidi da krug optuženih seže do rukovodećih ljudi. Istina, nejasno je da li je menadžment podsticao takve akcije, ali optužnica dovodi u vezu s tim dva bivša člana tadašnjeg rukovodstva eBaya.

Jedan od njih je bivši šef odjeljenja za komunikacije koji je brzo smijenjen nakon otkrivanja afere. Kod drugog je navodno riječ o bivšem šefu uprave Devinu Venigu, koji je u septembru 2019. iznenada podnio ostavku. Interna istraga pokazala je da Venigova komunikacija “nije bila odgovarajuća”, saopštio je eBay nakon što je javnost u junu saznala za skandal. Ipak, nema naznaka da je on ranije znao ili da je odobrio zastrašivanje blogera.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *