Lučić: Telekom će biti profitabilna kompanija koja može da postane nosilac razvoja cijele zemlje

Od preduzeća Telekom Srbija napravićemo profitabilnu kompaniju koja može da postane nosilac razvoja cijele države, rekao je danas koordinator za internet i multimediju u toj kompaniji Vladimir Lučić.

On je, gostujući u emisiji Fokus na B92, rekao da „čim ta kompanija smeta konkurenciji to znači da je sve jača“.

„Optimizovaćemo investicije i troškove i stvorićemo jaku kompaniju koja može da postane nosilac razvoja cijele države“, rekao je Lučić.

Dodao je da je sredinom 2018. godine Telekom zaostajao za konkurencijom, Junajted grupom koja je imala 1,4 miliona korisnika, a Telekom 600.000, ali da je za dve godine duplirao televizijske korisnike i približio se Junajted grupi i da će je prestići.

Na pitanje da li je odluka o prodaji te kompanije sada odložena Lučić je odgovorio da je na menadžmentu da napravi jaku kompaniju, a o prodaji će odlučivati vlasnik.

On je rekao da je osnovni cilj da Telekom bude „broj jedan u svim vrstama usluga, mobilne i fiksne telefonije, interneta i drugim, kao i da bude osnov za razvoj digitalnih servisa koje će izvoziti“.

Lučić je rekao da ih napadi konkurencije među kojima je Junajted grupa i hrvatskih medija i operatera „jačaju i da Telekom neće skrenuti sa puta za koji zna da je ispravan“.

Telekom, prema njegovim riječima nije prezadužen, sa bankama je napravio „odličan“ aranžman, a da je sredinom 2019. godine Junajted grupa je bila zaduženija.

On je rekao da nisu pretplatiti kablovske operatere Kopernikus i Radijus vektor od tri do pet puta kako ih optužuju jer su procjene pre tri godine bile da Kopernikus vredi 100 miliona eura.

„Telekom je kablovske operatere kupio po povoljnoj cijeni, a niko nije pravio dubinsku analizu koliko će nam donijeti prihoda“, rekao je Lučić.

Istakao je da dug Telekoma nije zabrinjavajući jer je, osim što je kupio kablovske operatere, gradio i optičku kablovsku mrežu, modernizovao mobilnu mrežu preko koje pruža četiri usluge, a ulaže i u sadržaje televizija.

On je rekao da Telekom ne planira dodatno zaduženje i da će zbog toga preći na bolji način finansiranja projekata, emitovanjem korporativnih obveznica u vrednosti 200 miliona eura, a dio tog novca iskoristiće za refinansiranje starih dugova.

Telekom, kako je rekao, planira da širi usluge ne samo u zemljama Evrope gdje živi dijaspora, već i u Kanadi i Americi.

Na pitanje zašto Telekom napadaju hrvatski mediji Lučić je rekao da je razlog to što ta kompanija nije nikad bila jača na hrvatskom i slovenačkom tržištu sa televizijskim kanalom Arena sport.

„Ni jedan kablovski operater u Hrvatskoj i Sloveniji neće moći da prodaje usluge bez kanala Arena sport što će povećati prihode i omogućiti da se prodaju i drugi televizijski sadržaji kao što su serije“, rekao je Lučić.

Check Also

Gilead Sciences već zaradio 900 miliona dolara na remdesiviru

Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizovani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *