Luci Bar dodijeljena koncesija za eksploataciju kamena

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore dodijelila je Luci Bar koncesiju za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na ležištu Volujica u Baru.

Koncesija, kako se navodi u odluci, važi do kraja 2037. godine.

“Prava i obaveze između Vlade kao koncedenta i Luke Bar kao koncesionara utvrdiće se ugovorom o koncesiji koji će se zaključiti u roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Očekivani efekti realizacije projekta, kako je precizirano, odnose se na povećanje obima pretovara Luke Bar za oko 11,5 odsto i uvećanje prihoda za 3,25 odsto.

Kako je objašnjeno, to će pozitivno uticati na rast prihoda državnog budžeta po osnovu povećanja davanja za poreze i doprinose i povećanih izdataka po osnovu koncesione naknade. Rast će biti registrovan i u prihodima opštinskog budžeta, dok će broj zaposlenih porasti oko četiri odsto.

“Prema minimalnom godišnjem kapacitetu od 50.000 kubika tehničkograđevinskog kamena, za 17 godina, koliko traje koncesija za eksploataciju, otkopalo bi se 850.000 kubika. Od 50.000 kubika na godišnjem nivou u procesu dalje obrade sirovine dobilo bi se 75.000 kubika agregata različitih frakcija, što bi za period od 17 godina iznosilo 1,27 miliona kubika tržišnog proizvoda”, precizirano je u odluci.

Luka Bar je, po osnovu obavezujućeg elementa ponude, prikazala i prosječni bruto prihod u posljednje tri godine koji iznosi skoro 11 miliona eura.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *