iPhone 11 je najprodavaniji pametni telefon u prvoj polovini 2020.

Dodajte komentar

Apple je u septembru prošle godine predstavio novu iPhone 11 liniju pametnih telefona. Unutar linije nalaze se tri modela, iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Max.

Iako bi se moglo pomisliti kako su kupci najčešće odabirali skuplje Pro i Pro Max modele podatci kompanije Omdia govore drugačije – u prvoj polovini 2020. godine najčešće se tražio i kupovao osnovni model – iPhone 11.

Omdia u svojim podatcima navodi kako je iPhone 11 konkurenciju ostavio daleko iza sebe. Između prvog i drugog mjesta na ljestvici najprodavanijih telefona tokom prve polovine 2020. godine „nalazi se“ prazan prostor u kojeg bi stalo 26,3 miliona telefona. Naime, Apple je tokom prve polovine ove godine isporučio 37,7 miliona iPhonea 11, a drugoplasirani Samsung, 11,4 miliona Galaxyja A51.

Drugo mjesto na ljestvici je za dlaku izmaklo Xiaomiju koji je tokom navedenog razdoblja isporučio 11 miliona telefona (Redmi Note 8). Zbog 400 hiljada manje isporučenih telefona u odnosu na Samsung Xiaomi se morao zadovoljiti trećim mjestom na ljestvici.

Ako se ovogodišnji podatci uporede s prošlogodišnjim primijeti se da se i tokom prvih šest mjeseci 2019. godine također najbolje prodavao jeftiniji model iPhonea – iPhone XR. No, isto tako se može primijetiti kako je broj isporučenih Androida ove godine u padu. Svaki od proizvođača Android telefona, nezavisno od toga radilo se o Samsungu, Xiaomiju ili Oppou, ove je godine isporučio manji broj telefona.

Samsung je tako u prvih šest mjeseci ove godine isporučio dva miliona telefona manje (11,4 miliona Galaxy A51) u odnosu na isto razdoblje prošle godine (13,4 miliona Galaxy A10). No uprkos tome zadržao se na visokom drugom mjestu ljestvice. No ne i na trećem kojeg je ove godine morao prepustiti Xiaomiju.

Ako se bolje promotri tablica primijeti se kako je jedino Apple povećao broj isporuka u prvoj polovini 2020. godine. Za razliku od istog razdoblja godinu dana ranije kada je isporučio 26,9 miliona primjeraka iPhonea XR, ove godine je isporučio 10,8 miliona primjeraka više što je i rezultiralo brojkom od 37,7 miliona isporučenih iPhonea 11. Jedan od razloga za takav uspjeh iPhonea 11 je svakako to što je u startu bio 50 USD jeftiniji od svog prethodnika (iPhone XR) dok je istovremeno bio i hardverski nadmoćniji. Podsjetimo, osim moćnijeg čipa (A13 Bionic) dobio je i dvije kamere sa zadnje strane kućišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *