Investicija u nekrenine u doba korone – Da ili ne?

Dodajte komentar

Investicija u nekretnine je jedan od najproduktivnijih vidova dugoročnog ulaganja, jer ukoliko je nekretnina koju kupujete primarna, to je najbolja investicija koju možete napraviti, jer na taj način obezbjeđujete sebi i svojoj porodici sigurnost. Ili pak sekundarna, pa kupovinom iste kupujete sebi jednu vrstu “sigurnosti” jer osiguravate mjesečni prihod.

Doduše, vanredno stanje i situacija sa korona virusom donijela je promjene u mnogim segmentima naših života, pa tako i na polju kupovine odnosno prodaje nekretnina. Iako tržište nekretnina ne samtraju da je tako masivno zaraženo kao turizam/hotelijerstvo, vazdušni saobraćaj, i slično tome, ipak prodaja i iznajmljivanje stanova trpi znatno veliku štetu.

Međutim, prodavci nekretnina uslijed uticaja pandemije očekuju prosječni pad cijena nepokretnosti do deset odsto, a neki prodavci drže cijene iste kao u februaru, a potencijalni kupci između 20 i 30 odsto očekuju pad cijena nekretnina. Kao što se može primijetiti, razlika je velika između očekivanja kupaca i prodavaca, ili, što bi narod rekao, uvijek je skupo onome ko kupuje, a jeftino onome ko prodaje. Ali i pored očekivanog, cijene stanova ne padaju, već se drže na nivou sa početka godine.

Nekretnine se prodaju po cijeni od 1,2 do 1,4, pa i 1,6 hiljada EUR po metru kvadratnom, u zavisnosti od lokacije i od toga da li je riječ o novogradnji. Zetagradnja prodaje stanove po cijeni od 1,1 do 1,4 hiljade EUR za kvadratu. Oni neće sigurno mijenjati cijene, smanjiće možda intenzitet gradnje u narednom periodu, ali cijene stanova neće smanjivati. Tog mišljenja su i vlasnici starogradnje.

Trenutno vlada situacija za malom potražnjom za zakupima. To diktira kada će se defnisati početak i kako će se obavljati nastava na fakultetima. Studenti su napustili stanove i vratili se svojim kućama, u vrijeme pandemije, taj trend je i dalje isti kada je ova ciljna grupa u pitanju, tako da je veliki broj stanova ostao prazan. I to diktira sniženje zakupa stanova.

Kada govorimo o kupovnoj moći stanovništva, malo je onih koji u današnje vrijeme mogu sebi priuštiti nekretninu za gotov novac, što znači da veći dio stanovništva se oslanja / li na banke to jeste na kupovinu kreditiranjem, jer mnogi od njih smatraju da je bolje otplaćivati ratu kredita, nego mjesečno plaćati stanodavcu? Jer banke za sada izlaze sa mnogim povoljnostima prema građanima, od manjih kamatnih stopa, odlaganja otplate kredita do grejs perioda i niz drugih povoljnosti ali… ne vode se svi devizom “ko ne riskira, ne profitira”, jer niko ne zna šta donosi sjutra i šta ako nakon svega ovoga i banke upadnu u krizu, pa će tada nekretnina u kojoj žive i, koju su već proglasili svojom, biti iznad njihovih mogućnosti.

Ivo Andrić je u jednom od svojih djela napisao: “Tvoji prihodi ne zavise samo od tebe, nego od raznih drugih ljudi i okolnosti, ali tvoja štednja zavisi jedino od tebe”.

E pa, sad to jeste danas, nastupa jedno veliko ŠTA I MOŽDA. Ako i ima novac MOŽDA čeka neka bolja vremena! Uzeće kredit, MOŽDA ako su primanja adekvatna i relativno sigurna! A ŠTA sa onima koji žive “od prvog do prvog” I ŠTA sa agencijama za nekretnine čiji telefoni skoro pa i ne zvone, a koje obaveze čekaju kako prema državi, tako prema radnicima?

Biće potrebno izvjesno vrijeme da se tržište nekretnina oporavi nakon pandemije.

Autor: Edita Dautović, vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore.

Izvor: Preduzetnica.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *