Deficit budžeta 271 milion eura

Dodajte komentar

Deficit budžeta za prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 271 milion eura ili 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Kako je navedeno u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za period od sedam mjeseci, deficit je veći 7,5 odsto, mahom zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom.

Za sedam mjeseci prihod budžeta je iznosio oko 882 miliona eura ili nešto više od 19 odsto procijenjenog BDP-a.

“To je za 12,3 miliona ili 1,4 odsto manje u odnosu na one planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu. Niža naplata prihoda u odnosu na planirane prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je porez na dodatu vrijednost (PDV) ostvaren ispod plana za 21,8 miliona eura ili 6,7 odsto, dok je naplata akciza ispod planiranih za 2,9 miliona eura ili 2,4 odsto”, navodi se u dokumentu.

Prema podacima Ministarstva, manja naplata prihoda uslovila je i pad prometa u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini, što u prvom redu zavisi od turističke sezone.

U odnosu na isti period prethodne godine prihodi u budžetu su manji 116 miliona eura.

“Izdaci budžeta su za prvih sedam mjeseci iznosili 1,15 milijardi eura ili 25 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su za 6,5 miliona eura, odnosno 0,6 odsto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, izdaci budžeta su veći za 113,5 miliona eura ili 10,9 odsto i to kao rezultat sprovođenja paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi kao i većeg izdvajanja za potrebe finansiranja zdravstvenog sistema u uslovima pandemije”, kaže se u dokumentu.

Tekući izdaci ostvareni su na nivou od 491,1 milion eura i približno su na nivou planiranih.

“Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 109,2 miliona eura, što je za 4,3 miliona ili 4,1 odsto više od planiranih, i to kao rezultat nastavka implementacije kapitalnih projekata, dok su u odnosu na prošlu godinu manji za 11,3 miliona ili 9,4 odsto”, dodaje se u dokumentu.

Iz Ministarstva su kazali da je ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, opredijelilo kretanje kapitalnog budžeta.

“Kapitalni budžet je u periodu od januara do kraja jula realizovan u ukupnom iznosu od 87,3 miliona eura, što je za pet miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manje za 24 miliona eura”, zaključuje se u dokumentu.

Rast poreza i doprinosa na zarade

Porezi i doprinosi na zarade zabilježili su kumulativan rast u odnosu na plan u iznosu od 10,7 miliona eura ili 3,4 odsto, pri čemu je porez na dohodak veći za 1,8 miliona ili 3,1 odsto u odnosu na planirani.

Doprinosi su u odnosu na planirane veći za 8,9 miliona eura ili 3,5 odsto, kao rezultat subvencionisanja dijela zarada zaposlenih koje su nastavile da se sprovode i u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, ali i blagog rasta zarada zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu.

Zabilježena je i veća naplata prihoda po osnovu poreza na dobit u odnosu na planiranu kao rezultat snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *