Kako se obogatiti: Uništite konkurenciju i ulažite tuđi a ne svoj novac

Dodajte komentar

‘Pretpostavljam dragi čitaoče da te zanima kako možeš postati bogat’. Ovako počinju ‘Tajne najvećih svjetskih bogataša‘ koje je razotkrio Sam Wilkin, nakon pomnog višegodišnjeg proučavanja najbogatijih ljudi svijeta.

Wilkin, 41-godišnjii teoretičar ekonomije, radi kao konsultant u kompaniji Oxford Analytica koja pruža savjetodavne usluge za vlade u više od 50 država.

Na svijetu je 1826 milijardera koji čine jedan posto populacije. Wilkin je godinama proučavao mahinacije i poslovne poteze super bogatih i tvrdi da je otkrio tajne kako su došli do svojih bogatstava, piše Telegraph.

Kako neko može postati milijarder? Dobra je vijest, kaže Wilks, – sve lakše, prije svega zbog rasta finansijskog sektora i nastajanja novih tržišta.

Premda je važno više faktora za sticanje bogatstva, Wilks smatra da su ključna dva – uništavanje konkurencije i ulaganje tuđeg novca a ne svojeg. Najbolji sektori danas za stvaranje novca su farmaceutska industrija i tehnologija, no Wilks ima još jedan savjet – pokrenite posao tamo gdje niko drugi ne želi da radi.

‘Najbolje mjesto za posao je u stvari ono najgore‘, kaže i dodaje kako je najbolji primjer Roman Abramovič koji je pokrenuo posao u komunističkoj Rusiji. Do 2004. Moskva je imala više milijardera od New Yorka, a danas ih najviše ima u ekonomijama zemalja s najvećim ekonomskim rastom – Kini, Meksiku, Brazilu i Indiji.

No, da bi se postao bogat i još bogatiji nije samo dovoljno znati što treba raditi već veliku ulogu ima i ličnost.

Najveći bogataši su nemilosrdni, imaju takmičarski duh. Moraš biti spreman da uradiš što god treba da bi bio pobjednik, da bi bio najbolji i ne obazirati se previše na one koje ćeš ‘pregaziti’ na tom putu’, zaključuje Wilks.

Kako postati bogat?

– Prvo izaberite mjesto gdje bi mogli preuzeti monopol na tržištu – tako je meksički milijarder, Carlos Slim, koji je od 2010. do 2013. bio najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo kontrolu nad kompletnim telekomunikacijama u Meksiku.

– Širite posao što je brže moguće – Amazonu je tako uspjelo da privuče investitore koji su doslovce ‘ulivali’ novac u kompaniju.

 Najgore mjesto za pokretanje posla je u stvari najbolje – lakše je dominirati na tržištima koja se tek razvijaju i gdje je konkurencija manja.

– Preuzmite rizik i investirajte tuđa sredstava – uradite sve što možete da privučete investitore i onda se kockajte njihovim novcem. Bolje nego svojim.

– Da biste se obogatili morate imati svoju kompaniju i biti većinski vlasnik.

– Uspostavite svoju poslovnu mrežu – telekom mreže i špediterske kompanije stvorile su brojne milijardere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *