Dobit banaka u Hrvatskoj skoro prepolovljena

Dodajte komentar

Banke u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ove godine ostvarile bruto dobit u iznosu od 1,98 milijardi kuna, što je gotovo upola manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Polugodišnja dobit banaka je, naime, za 1,8 milijardi kuna ili 47,8 odsto manja nego u prvom polugodištu prošle banke, što pokazuje da se snažan pad privrede zbog pandemije koronavirusa odrazio i na banke, odnosno njihovu dobit, piše portal Index.

“Budući da će privreda ove godine snažno pasti i banke će osjetiti posljedice toga, u smislu smanjenja prihoda, smanjene dobiti, a neke će imati i gubitke. Međutim, banke su vrlo dobro kapitalizovane. Naše najveće, sistemski važne banke imaju oko 7,5 posto viška kapitala u odnosu na regulatorne zahtjeve, a druge banke oko tri odsto više kapitala. Tako da su sposobne podnijeti ovaj udarac pada rezultata u ovoj godini”, poručio je nedavno guverner HNB-a Boris Vujčić gostujući na HTV-u.

Podaci centralne banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. juna ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, od čega je njih 16 poslovalo s dobiti.

Najveću dobit u prvih šest mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 775,9 miliona kuna, što je za oko 42 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Slijedi PBZ s bruto dobiti od 479,8 miliona kuna, ili 43,6 odsto manje nego lani.

Bruto dobit OTP banke Hrvatska pala je na godišnjemn nivou za 18,8 odsto, na 339,3 miliona kuna.

Četvrta po visini bruto dobiti u prvih šest mjeseci ove godine je najveća banka u većinskom državnom vlasništvu – Hrvatska poštanska banka (HPB), koja među vodećim bankama beleži i najmanji pad dobiti, za 10,6 odsto, na 136,8 miliona kuna.

Snažan je, pak, pad bruto dobiti zabilježila Erste&Steiermaerkische bank, za 70,7 odsto, na 118,1 milion kuna.

Podaci centralne banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da su prvo polugodište ove godine s gubitkom četiri banke, što je duplo više nego u isto vrijeme lani.

S gubitkom su prvih šest mjeseci ove godine završile Imex banka, i to gubitkom od 19,9 miliona kuna, J&T banka sa 6,1 milion kuna gubitka, Sberbank s 5,7 miliona kuna i Samoborska banka s nešto više od milion kuna gubitka.

Podaci centralne banke pokazuju i da je u prvoj polovini ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj na godišnjem nivou porasla za 4,35 odsto, na 444,3 milijarde kuna.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvataju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje za prvo polugodište iskazuju bruto dobit od 12,06 miliona kuna, što je za oko 425 hiljada kuna više nego u istom periodu lani.

Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju juna ove godine iznosila je 1,996 milijardi kuna, dok je u istom periodu lani iznosila 3,812 milijarde kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *