Banke u Srbiji pooštrile uslove za izdavanje kredita

Dodajte komentar

Banke u Srbiji pooštrile su uslove za izdavanje kredita privredi u drugom tromjesečju, a isto očekuju i u narednom periodu, pokazuju rezultati julske ankete o kreditnoj aktivnosti banka koje je objavila Narodna banka Srbije.

Standardi su pooštreni u većoj mjeri za kredite u deviznom znaku u poređenju s dinarskim, a posmatrano po veličini preduzeća, najviše za segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, koji je u najvećoj mjeri i pogođen krizom.

NBS ocjenjuje da ovo govori u prilog opravdanosti donošenja obimnog programa ekonomske pomoći, koji je prije svega namenjen ovom segmentu privrede.

Ocjena banaka je da su preduzeća tokom drugog tromjesečja povećala tražnju za kreditima za obrtna sredstva i restrukturiranje postojećih obaveza.

S druge strane, banke su ocijenile da je tražnja stanovništva za kreditima smanjena.

Banke očekuju umjereno pooštravanje kreditnih standarda i tokom trećeg kvartala (ali u manjoj mjeri nego u drugom) pri čemu smatraju da se to neće odraziti na tražnju privrede i stanovništva za kreditima, za koju očekuju rast u trećem tromjesečju.

Uslovi privredi će biti pooštreni najviše kroz povećanje zahtijevanog kolaterala i smanjenje maksimalnog iznosa kredita.

Rast kredita stanovništvu prvenstveno će biti usmjeren ka dinarskim gotovinskim kreditima i kreditima za refinansiranje, i devizno indeksiranim stambenim i potrošačkim kreditima, očekuju banke.

Izvor: Nova ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *