Argentina postigla dogovor sa stranim kreditorima o restrukturiranju duga

Dodajte komentar

Argentina je postigla dogovor sa stranim privatnim kreditorima o restrukturiranju 99 posto od ukupno 66 milijardi dolara duga, objavio je ministar ekonomije Martin Guzman.

Kreditori su ponudili otkup 93,5 posto novih obveznica, što će Argentini omogućiti restrukturiranje toga duga gotovo u cijelosti, rekao je ministar u ponedjeljak.

Nove obveznice trebalo bi da budu izlistane u petak.

Prije otprilike mjesec dana Argentina i tri velike grupe kreditora načelno su se dogovorili da će ponovo razmotriti uslove restrukturiranja duga, nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora i nekoliko odgođenih rokova.

Kreditori uključuju velike investivcione fondove, poput Blackrocka, Ashmorea i Fidelityja, navodi njemačka novinska agencija Dpa.

Krizom pogođeno južnoamerička ekonomija muku muči s restrukturiranjem duga, koji, kako tvrde funkcioneri, ne može vratiti. Izostanak dogovora doveo bi do bankrota države.

Argentina se u maju zapravo već našla u tehničkom bankrotu jer nije u roku podmirila 500 miliona dolara kamata na ime duga koji bio predmet pregovora.

U julu nije u roku podmirila otplatu dodatnih 600 miliona dolara, podsjeća AFP.

Argentina je i prije pandemije koronavirusa bila u teškoj situaciji, sa siromašnom trećinom od ukupno 44 miliona stanovnika, vrlo visokom inflacijom i nezaposlenošću i naglim slabljenjem pezosa.

Trenutno stopa inflacije premašuje 50 posto, a ekonomija bi prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ove godine trebala pasti oko 10 posto.

Argentina je prošle nedjelje zvanično započela konsultacije s MMF-om kako bi dogovorila nove uslove otplate 44 milijardi dolara zajma dogovorenog 2018. godine, podsjećaju agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *