Kazna u milionima dolara zbog krađe podataka

Prošle godine, Capital One banka doživjela je jednu od najvećih krađa podataka u bankarskoj industriji. Tada su ukradeni lični podaci više od 100 miliona njihovih korisnika, koji uključuju identifikacione brojeve, brojeve bankarskih naloga, imena, adrese, kreditnu sposobnost i limit i druge informacije.

Sada taj slučaj dobija svoj epilog – Američka kancelarija za kontrolu valute odredila je kaznu za Capital One banku u iznosu od 80 milona dolara, zato što nisu dovoljno obezbijedili podatke svojih klijenata. U obrazloženju kazne navodi se da banka nije kreirala odgovarajući sistem zaštite pre nego što je podatke prebacila u cloud okruženje, kao i da nije dovoljno brzo reagovala kako bi umanjila efekte krađe.

Vjeruje se da je do upada u sistem došlo jer firewall u banci nije bio dobro konfigurisan za web aplikacije, što je prouzrokovalo krađu podataka 100 miliona korisnika banke u SAD-u i 6 miliona korisnika u Kanadi. Iz banke su naveli da je od tog trenutka uloženo mnogo napora i resursa kako bi se sigurnost podataka podigla na mnogo viši nivo.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se izbjegne kazna. Iako ona u apsolutnim vrijednostima izgleda ogromna, napominje se da je u pitanju minimalna kazna, jer iznosi samo 75 centi po oštećenoj osobi.

Check Also

PKCG pokrenula kampanju “Snaga je u nama”

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pokrenula je kampanju pod sloganom “Snaga je u nama“, usmjerenu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.