Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači od marta 2018.

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle najviše u 29. mjeseci, a dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nastavku oporavka kineske ekonomije i nadi ulagača u nove podsticajne mjere u najvećim svjetskim ekonomijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, dostigavši rekord od marta 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,4 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Japanu, nakon što su u petak oštro pale zbog neočekivane ostavke premijera Shinza Abea.

Ulagači se nadaju da će novi premijer nastaviti da vodi podsticajnu ekonomsku politiku, poput Abea, a pozitivno je na tržište uticala i vijest da je Berkshire Hathaway, kompanija poznatog ulagača Warrena Buffetta, kupila više od 5 posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kompanija.

Kineske berze podstakao je, pak, podatak da je indeks proizvodne aktivnosti u julu iznosio 51 bod, dok je u uslužnom sektoru indeks skočio na 55,2 boda, što ukazuje na daljnji oporavak druge po veličini ekonomije od koronakrize.

Uz to, ulagače je krajem prošle nedjelje ohrabrila američka centralna banka koja je signalizirala da bi ubuduće mogla voditi još fleksibilniju monetarnu politiku i ostaviti kamate niskima još duže vrijeme, s obzirom da je najavila fleksibilniji pristup prema inflaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *