MMF očekuje pad BDP-a Crne Gore od 9 odsto

Nove ažurirane procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) govore da će pad BDP-a u Bosni i Hercegovini ove godine iznositi pet posto.

Bosna i Hercegovina će, prema međunarodnom zajmodavcu, proći mnogo bolje nego neke druge zemlje u regiji. Tako su Srbija i Makedonija jedine dvije zemlje na Balkanu koje će prema podacima MMF-a imati manji pad BDP-a, a to je -3.00 posto, odnosno -4 posto.

Prognoze su posebno loše za Hrvatsku i Crnu Goru za koje je navedeno da će imati pad BDP-a od devet posto. Nešto povoljniji izgledi su za Sloveniju gdje bi pad trebao biti osam posto.

Za Kosovo MMF je istakao da imati pad od pet posto.

U odnosu na sve ostale evropske zemlje izgledno je da će pad BDP-a, uzrokovan pandemijom koronavirusa, biti najveći u Grčkoj i to deset posto. I druge države teško pogođene pandemijom će imati značajan pad – Španija osam posto i Italija 9,1 posto.

Iz MMF-a su naveli da će u Njemačkoj, kao jednoj od vodećih ekonomskih sila na svijetu, pad BDP-a biti sedam posto u 2020.

U Švedskoj, u kojoj nije bilo toliko restriktivnih mjera zbog pandemije u odnosu na većinu zemalja svijeta, smanjenje ekonomije će iznositi 6,8 posto.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.